B SALONU
GALERİ SOYUT / ÇANKAYA
10 Ocak 2020 - 29 Ocak 2020
18.00 - 20.00
Resim Sergisi
Galeri Soyut, 10 – 29 Ocak 2020 tarihleri arasında Adem Başpınar’ın “Öyle Kenar Durma” isimli kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.
Adem Başpınar, 1975 yılında Malatya'nın Arapgir ilçesinde doğdu. 1994 yılında İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nden mezun oldu. 1999 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde, Neşe Erdok ve Özdemir Altan atölyelerinde eğitimini tamamladı. Sanat kariyerine İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahne ressamı (realizatör) olarak 2005 yılında başlayan Başpınar, bugüne dek çok sayıda karma ve yarışmalı sergide yer aldı.
2016 yılında Eskişehir Valiliği tarafından düzenlenen "Yunus Gibi" Resim Yarışması'nda mansiyon ödülü kazandı ve 2015 yılında 11. Geleneksel Ümraniye Belediyesi Resim Yarışması'nda birincilik ödülüne layık görüldü. Hâlihazırda Beyoğlu'ndaki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Başpınar, resimlerinde kişisel hayal gücünü ve kurgusunu gerçek dışı olaylarla harmanlayarak özgün bir atmosfer yaratır. Resimlerinde, ait olma hissini ve geçiciliği ifade eden figürler, genellikle açık ve soyut mekanlar içinde yer alır. Kübik formlu ve deformasyona uğramış figürler, mekansal etkilerle yoğrularak adeta birer heykele dönüşür.
Adem Başpınar’ın sanatı, hayatın her yönüne ve dünyaya dair soruları yanıtlamaya yönelik bir arayışın ürünüdür. Geçmişin mirasını omuzlayarak özgün bir alan bulmayı ve sanatıyla dünyayı değiştirmeyi amaçlar. Resimlerinde insanın her hali, sosyal yaşantıları ve inançları önemli bir yer tutar. Sanatı, insana ve dünyaya dair meseleleri derinlemesine ele alır ve bireyi ulvi değerler içerisinde tutmayı hedefler.
Başpınar, sanatında dekoratif olandan çok acıyı ve yaşamı irdeleyerek, insanı hayali ve düşsel unsurlarla yeniden anlamaya çalışır. Sanatı, klişelerden uzak, fark yaratan ve insanı yücelten bir ifade biçimi olarak dikkat çeker. Bu süreçte, sanatın her dalından ve felsefeden beslenerek kendini sürekli olarak yeniler. Resimlerinde mekan ve zaman kavramlarını işlerken, onları sınırlamaktan kaçınır; aksine, sanatıyla sınırları zorlayarak sonsuzluğa yayılmayı amaçlar.