B SALONU
GALERİ SOYUT / ÇANKAYA
29 Mart 2019 - 11 Nisan 2019
18.00 - 20.00
Resim Sergisi
Galeri Soyut, 29 Mart – 11 Nisan 2019 tarihleri arasında Ağıt Uğur Uludağ’ın “Bilinç Dışı Duygulanım” isimli 4. kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.
BİLİNÇ-DIŞI DUYGULANIM
Kendi kendisinin varlık nedeni olan ‘Bilinç kavramı’, insanda farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin, merkezi olarak kabul edilmektedir. Zihnin kendi içeriklerinin farkında oluşu, içebakış yoluyla kavranan duyumları ve algıları anılarıyla harmanlamaktadır. Bu insanoğlunun görülemeyen ancak ruhunu şekillendiren bir varlık biçimidir. Bilinç-dışı duygulanım ise insanın güdüsel ve dürtüsel olarak farkında olmadan gündelik yaşamla olan temasındaki davranışlarıdır. Zihnindeki gizli iktidarlarla savaşımında insan, kendisinden ve bilinç dışı duygularından kaçamamaktadır. Kendi kendisinin varlığından şüphe duymayan bilinç, bu savaşımında öncelikle varlığının gerçekliğini sorgulamaktadır. Descartes’in ‘Düşünüyorum Öyleyse Varım’ söylemi bu duruma işaret etmektedir.
O halde kendi kendisinin farkında olan bilinç, farkında olmadığı bilinç dışı duygularının toplamıyla bir birey olabilmektedir. İnsanoğlunun kendi zihninde yaşadığı savaş ile dış dünyadaki konumu öngürülebilir bir yapaylık sunmakta, sonucunda psikolojik bozukluklara neden olmaktadır. Freudcu bakış açısına göre bunun nedeni insanoğlunun hayvani güdüleridir. Bilinç-dışı duygulanım insanın hayvani güdülerinin, insani duygularıyla ömür boyu sürecek bir savaşının nedenidir. Kendi kendisinden kaçamayan insan, henüz doğmamış rüyalarının, sancılı uykularında yaşam mücadelesi vermektedir. Doyumsuz, mutsuz ve hayatta kalmak için başkalarının, mutsuzluğunda boğulan bilincin kaçış yolu olanaksızdır. İnsanoğlu ebedi olarak kısa süreli mutluluklarından ibarettir. Bundan dolayı dünya tarihinde bilincin varlığı, kumsala vuran dalgaların oluşturduğu köpük kadardır.
Ağıt Uğur Uludağ 1989 Osmaniye doğumludur. 2004 yılında Mersin Nevid Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümünde, sanat eğitimine başladı. 2008 yılında başarı ile mezun olduktan sonra, aynı yıl Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünü kazanarak akademik eğitime başladı.
Fakülteyi 2013 yılında Bölüm Birincisi olarak mezun oldu. Akademik eğitim süresince çeşitli karma resim sergilene katılmaya başladı. 2017 yılında OsmanGazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesinde Yüksek Lisans eğitimine başladı. Akademik eğitimden günümüze kadar altmıştan fazla sergiye, pek çok çalıştay ve fuara katılmış ve 3 kişisel sergi açmıştır. Ayrıca iyi bir okuyucu olarak kişisel olarak sanat eserlerinin incelemesini gerçekleştirme, çeşitli sosyal haber platformlarında okuyucu ile paylaşmaktadır. 2016’da askerliğimi tamamlamış ve yeni sergi çalışmaları için, Eskişehir’deki ev atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Tarihin bu en eski mesleğini icra ederken sanat; yaratıcısının öz benliği ile birebir ilişkide olduğu açık bir gerçektir. Çalışmalarımda genellikle öyküler anlatmaktayım. Ancak bunlar genelde hiç yazılmamış hikâyelerin çevresinde gelişmektedir. Dolayısıyla izleyici öykünün sonunu getirmede serbesttir. Çalışmalarım betimleyici bir üslupla yalnızca kulağa bir şeyler fısıldayabilmektedir, ne gördüğü, gördüğünü nasıl dile getirebileceği ise yalnızca kendisine bakan gözlerin sorumluluğundadır. Aksi takdirde mağa duvarlarından sanat galerilerinin beyaz boyalı duvarlarına kadar ki sürecinde, kendisinden önce yapılan eşsiz sayısız eserden bir farkı kalamayacak, farklılık denizinde bir farkındalık yaratamayacaktır. Teknik olarak geçmişin izlerini, bugünün olmayan öyküleriyle harmanlanarak var oluşunu tamamlamaktadır. Kimi zamansa çağımızın güncel sancılarını, güncelliği örtülmüş bir üslupla ortaya çıkan çalışmalar gerçekleştirmekteyim. Dolayısıyla her bir zihin esasında geçmişin, ütopyanın yada gerçeğin kendisini bulabilmektedir. Çalışmalarımda hedeflediğim nokta estetik kaygılardan, göze hoş gelecek renklerin ve konuların gölgesinden uzakta, ışığın kimi zaman acı verici dramatiğinden ortaya çıkarmaktır. Barok klasizminin etkisini yeryer gerçek üstücü anlayışla harmanlayarak, mistisizme yakın çalışmalar gerçekleştirmekteyim. Bu teknik anlayışta figüratif ve yer yer Romantizme kayan manzaralar çalışmalarımın genelini oluşturmaktadır.