Galeri Soyut, 30 Mart – 18 Nisan 2018 tarihleri arasında Ahmet Yeşil’in 108. kişisel resim sergisi “Sesler ve İzler” i sanatseverler ile buluşturuyor. Ahmet Yeşil’e ait eserler 18 Nisan’a kadar Galeri Soyut A  ve B salonunda izlenebilir.

Yaratmanın yaşama karşı cephe açmak olduğu inancıyla, yaşanılan gerçekten kendi gerçeğimi yaratarak çoğalmaya çalışıyorum, sonsuzluğun içinde bilinmeyen boşluklara yaşam izlerimi bırakarak…
Sanatçı, sorduğu tüm soruların karşısında kendi sanat dili ile yanıtını da yaratır. Yaratı bir ifade gücü biçimidir. Nesnel duruşuyla, niteliksel semantik gücü de soru karşısında ki ses yanıttır. En doğru olanda sesinizin bıraktığı izlerdir., kendi doğrularımız, yaşam ilkelerimizle kendimize ait olandır. Her sanatçı kendi gerçekleriyle, yaratıcı dünyasında, kendine ait yaratıcı süreçte izlerini birakarak çoğalır

Malzemenin imkânlarıyla sürdürülen, gerilim, sanatçının verimini doğrudan etkiler. Gerilim yerini uzlaşmaya bıraktıkça, sanatçının diliyle hayat arasındaki sürtüşme ortadan kalkar, söz barışın işgaline uğrar, söz tükenir, kalan izler bizi her çağda sonsuz devinim içinde sesin izlerini takip etmemizin rehberi olarak yaşamın katmanları arasındaki halkaları oluşturur.

Sanatçı da izleyiciyle aynı ölçü de yeni yollara yöneliyor. Sanat eserini kurcalamak risk almaktır. Sanatçının çalışma süreci bittiğinde, ortaya çıkan ses tüm duyu ve birikimlerinin sanatçıya da hiç beklemediği sorular sorar. Bir uçurum kenarın da duruşun bilince etkisidir. Bilincin yaratığı ses dalgalarının geride bıraktığı dilin izleri de gerçekte onunla beraber izleyiciyi de sürükler bu serüvenin içine.

Bu izler yaratının ses dalgalarının zaman, zaman duyamadığımız sormaya başladığımız anda duyduğumuz gerçekte eserin bize seslenişi kurduğumuz iletişimle bizi etkileyen imgelerdir izler dediğimiz gerçek bu imge duyumsaması izleyicinin kendi hakikati üzerinden
Duyumsadığı imlerdir…

İLGİLİ SANATÇILAR

AHMET YEŞİL - 1954

Ahmet Yeşil, 1954 yılında Mersin'de doğmuş, Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden biridir. Sanat eğitimini 1973-1985 yılları arasında Nuri Abaç, İlhan Çevik ve Ernür Tüzün gibi önemli isimlerden almıştır. Yeşil, 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olmuştur.

Sanat kariyerinin ilk dönemlerinde figüratif eserlerle dikkat çeken Yeşil, 1980-1989 yılları arasında kadın ve çocuk temalarını işlediği "Figür Dönemi"ni yaşamıştır. 1990'lı yıllardan itibaren, denize olan tutkusu ve annesinin terzi olmasından esinlenerek, ip ve halat imgeleri üzerine yoğunlaşmıştır. Bu imgeleri, sanatında sosyal, toplumsal ve kişisel temaları ifade etmek için kullanmıştır. Sanatçının ip ve halat temalı eserleri, bilinçaltı ve geçmiş özlemlerinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

Ahmet Yeşil, bugüne kadar 141 kişisel sergi açmış ve 315 karma sergiye katılmıştır. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 24 ödül kazanmıştır. Eserleri, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, ABD, Kanada, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerdeki önemli koleksiyonlarda yer almaktadır.

Sanatçı, Galeri Soyut tarafından temsil edilmektedir ve çalışmalarını Mersin'deki atölyesinde sürdürmektedir. Türkiye’deki önemli sergilerinin yanı sıra, yurtdışında da pek çok önemli sergiye katılmıştır. 2011 yılında Louvre Müzesi'nde düzenlenen Carousel Salon Sergisi'nde Gümüş Madalya kazanmıştır. Ahmet Yeşil'in sanatı, Türkiye'deki modern resim sanatının gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...