Galeri Soyut Çankaya, 10 – 29 Kasım 2023 tarihleri arasında, Ali HERİSCHİ’nin “Fraktal Nedenler” isimli kişisel resim sergisine C Salonu’nda ev sahipliği yapıyor.

“Fraktal Nedenler’’
Tanımsız bir fırtına var, dönüşler halinde akıyor. Dibe doğru indikçe fırtınanın hızı artıyor, daha dipte daha yoğun, en dipte o kadar yoğun ki, akış sabitleniyor gibi ve o hızın getirdiği sabitlik, algıda katılaşıp, maddeleşme illizyonu oluşturuyor, tıpkı dünya gerçeğindeki gibi. O akan fraktal yapıdaki bilgi, aslında onun da bir yere aktığı yok, yani “bir yerden bir yere” değil akış, dolayısıyla zaman ve mekanda olmuyor, kendi içinde çözülüp dağılma ve sürekli kombinasyonlar oluşturma dinamiği bu, sonuçta, sürekli anlamın üretilmesi. Dolayısıyla, ezelden ebede ve “devamlı” varoluşun kendi içindeki bilginin bereketli denilebilecek bir varoluş dinamiği var. “Önce söz vardı” dendiğinde de, “önce” burada başlangıç değil, sebep olarak alınmalı, her oluş sürecinin sebebi (bir altında) bilgi vardı ve sonucunda da bilgi doğdu. Tüm olgular bilgisel fraktal kombinasyonların sonuçları olarak doğarlar ve dağılarak, yeniden birleşirler. Buna insanın kendisi ve varlık hikayesi de dahil… İşte, sonsuz olan, bu ezel-ebed denkleminde devamlı birleşip dağılmak suretiyle yeniyi üreten bilginin bereketli yapısı. Buna sonsuz dememizin nedeni de, bu bereketten doğan olasılıklar sistematiğinin (fraktal kombinasyonlar) düşünülmeyecek kadar engin oluşu…. Sonsuz bir bereket okyanusu, sayısız dalga ve sayısız köpüklerden oluşan desenler ve desenlerin anlam evrenleri…
Sunay Demircan - Ekim 2023

İLGİLİ SANATÇILAR

ALİ HERİSCHİ - 1958

Ali Herischi, Azerbaycan Devlet Güzel Sanatlar Üniversitesi Dekoratif Tatbiki Sanatlar Fakültesi’nden mezun olmuş, sanat dünyasında özellikle soyut ve figüratif resimleriyle tanınan bir sanatçıdır. Yaratıcı sanatsal performansları ve canlı resim gösterileriyle de dikkat çeken Herischi, sadece eserleriyle değil, aynı zamanda uzman eğitmen olarak da önemli bir iz bırakmıştır.

Sanat kariyeri boyunca 24 yıl boyunca Gazi Üniversitesi’nde akademik kariyerini sürdürmüş ve çağdaş sanat dünyasına birçok öğrenci kazandırmıştır. Eğitimcilik misyonunu, sanat yaşamıyla paralel bir şekilde yürütmüş ve genç sanatçılar yetiştirerek, sanatın sürekliliğini sağlamıştır.

Herischi, uluslararası arenada prestijli sanat fuarlarına katılmış, kişisel sergiler açmış ve karma sergilerde yer almıştır. Sanatçı, resim, tasarım ve fotoğraf çalışmalarıyla modern sanatın dinamiği ve sürekliliğini yakalayarak önemli eserler üretmiştir. Konferanslar vererek, sanatsal ve kişisel bakış açılarını geniş kitlelere aktarmış ve bu alandaki etkisini artırmıştır.

Sanatını, sanatın özü olan bir "kurgu" ve "yansıma" olarak tanımlayan Herischi, sanatın hem bir gerçeklik hem de gerçeküstü bir ifade biçimi olduğunu savunur. Sanatın, varlığımızı anlamlandırma süreci olduğunu belirten sanatçı, sanatın kendi iradesi, görgüsü ve varlık şekilleri olduğunu vurgular. Bu perspektiften yola çıkarak sanat felsefesini geliştiren Herischi, sanatın sürekliliğini ve anlaşılabilirliğini bekleyen bir özne olduğunu ifade eder.

Herischi, çalışmalarını Ankara'daki atölyesinde sürdürmekte olup, interaktif sanat dünyasında etkin ve öncü bir rol oynamaya devam etmektedir. Sanatını, sanatsal sürecin içsel gerçekliğe dönüşümü olarak tanımlayan sanatçı, sanatı bir öznellik ve süreklilik ekseninde ele alır.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...