Galeri Soyut, 13 Kasım – 2 Aralık 2020 tarihleri arasında Çağlar Uzun’un “İyi misin…” isimli kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Gözlem, algılama ve dönüştürme becerisi / farklılığı ezelden beri, insanın insan olma serüveninde çok etkin bir role sahip olmuştur. Değer üreten özne olarak insan, karşılaşmalarından dersler çıkarabilmesi ile gelişen, geliştikçe sosyal, duygusal ve düşünsel anlamda zenginleşen bir yapıya bürünmüştür.
Hayatın anlamının keşfi için; duyguların, düşüncelerin ve deneyimlerin en rafine hale getirilmesi edimine sanatsal ifade denebilir. Sanatın öz niteliksel kuvveti insanla kurabildiği yoğun ilişkiyle açığa çıkar. İlişkisel olmak bu bağlamda önemli ve gereklidir. Her sanatsal yaratı kendi gelenkelerinden ve alışkanlıklarından beslenebildiği oranda kitleleri dönüştürme, hizmet etme, farkındalık yaratma ve küresel değere katkı sunma özelliği taşır.

Sanatsal varoluşumuzun yegane ölçütü, bu anlayış ekseninde gerçekleştirilen araştırmalar ve tespitler ışığında anlamını bulur. Yerel ve küresel değerlerin ayırdında olmak, onları kullanma biçimimizi ve anlatım olanaklarımızı belirler. Yerel değerlerin küresel elemanlarıyla düşünebilmenin yanında küresel olgu ve olayları da yerel anlamda irdeleyebilmek sanatçıların ödevi ve görevidir. Yaklaşımdaki zaaflarınız sizi küresel ve yerel anlamda değerleri kullanan pozisyonundan çıkararark, değerler tarafından yönlendirilen ve hatta onun tarafından kullanılan sanatsal operatörlere dönüştürecektir.

Yukarıda bahsettiklerim, sanatsal serüvenin ilk günlerinden bu yana üzerinde şiddetle durmaya gayret ettiğim ölçütlerdir. Yıllardır yaptığım bütün sosyo-kültürel-arkeolojik gözlemlerde, aracın (media) imkanları yanında duyguların, insanların anlamlandırma katmanlarının, klişe dayatmaların, geleneksel kuralların ve evrensel tabuların/ modaların özenle incelenmesi, değerlendirilmesi ve ihtiyaca uygun formlarla buluşturulduğu temsillerle örülüdür. Bu temsiller gözümüzün önünde bütün sessizliğiyle durmaktadır. Onların kasıtsız ve katıksız varoluşlarını, sanatsal izlerini görünür kılmaya, itici ve uyarıcı gücünü ulaştırmalarına yardımcı olmaya, türlü araçlar yardımıyla toplumsal iletkenliğini arttırmaya çalışmaktayım.

İLGİLİ SANATÇILAR

ÇAĞLAR UZUN - 1977

Çağlar Uzun 1977’de Ankara’da doğdu.
2001 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu ve aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nda Yüksek Lisans sınavını kazandı.
2004 yılında “Dışavurum Figür Deformasyonlarında Karakter” başlıklı tezini verdi.
2004-2005 Akademik Yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Sanat Dalı’nda “Sanatta Yeterlik Programını” kazandı.
2004’te Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Ve Mimarlık Fakültesine Burslu Araştırma Görevlisi olarak girdi ve 2008 yılına kadar aynı kurumda çalışmalarını sürdürdü.
2009’da “Özeleştiri” başlıklı tezini vererek doktorasını aldı.
2018 haziran ayında UAK tarafından belirlenen jüri üyelerinden oy birliğiyle doçentlik ünvanını aldı.
2009’dan beri Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak görevini yürütmektedir.
Ödüller:
2006- Türk Eczacıları Birliği 50. Yıl Resim Yarışması, (Başarı Ödülü), Ankara.
2005- Art İstanbul “Kent ve Sanat” Konulu Resim Yarışması (3. lük ödülü), İstanbul.
Kişisel Sergiler:
2020- Galeri Soytut / A Salonu – Ankara.
2018- Flecken Szenen, CBF Club, Bergisch Gladbach, Almanya.
2017- Kişisel Resim Sergisi, İçel Sanat Kulübü, Mersin.
2016- Kişisel Resim Sergisi, Sezai Karakoç Kültür Merkezi, BEU. Zonguldak.
2014- “Solo Resim Sergisi” Atatürk Kültür Merkezi, Zonguldak.
2009- “Doktora Savunma Sergisi” Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
2008- “Çağlar Uzun” Başkent Üniversitesi Sergi Salonu, Ankara.
2007- “Kişisel sergi” İş Bankası Sanat Galerisi -Konak, , İzmir.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...