B SALONU
GALERİ SOYUT / ÇANKAYA
11 Ekim 2019 - 23 Ekim 2019
18.00 - 20.00
Heykel Sergisi
Galeri Soyut, 11 – 23 Ekim 2019 tarihleri arasında Demet Kaya’nın “Yaratmak” isimli kişisel heykel sergisine ev sahipliği yapıyor.
‘’Kadınlar, üstlenmiş olduğu ya da kendisine biçilen roller yüzünden önemli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunlar ve baskılar, kimlik bunalımlarına yol açabilecek kadar, güçlü bir rol karmaşasına neden olmaktadır. Kadın-anne-eş ve benzeri rolleri oynamak zorunda bırakılmaları, toplumda birey-insan olmalarına mani olmaktadır. Aynı dünyayı paylaşmak, aynı akla sahip olmak ama aynı özgürlüğe sahip olamamak.
Heykellerimdeki her yüz bir duygunun dışa vurumudur. Var olma sancısının hüznünü barındırır. Cinsiyetsizdir. Yalnızca hepimizin olması gerektiği gibi ‘’insan’’ dır.’’
– Demet Kaya
Demet Kaya, 1978 yılında İstanbul’da doğdu. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.
Serge Daney “Her form bana bakan bir yüzdür” der. Demet Kaya Güngörür’ün heykelinin yüzü de farklı bir form olarak varlığını ortaya koyuyor. Düşünsel gücün, eylemle birleştiği bu heykeller taşın yontulma aşamasında sanatçıya bakan yüzlerden oluşur. Sanatçı heykelinin nasıl olacağına karar veriyor gibi görünse de aslında her taş ayrı bir yüz, her yüz ayrı bir form ile kendini var eder. Heykel sanatçısı taşın sözünden çıkmadığı sürece ulaşmak istediği noktaya varabilir. Heykeller içinde açılan boşluklar taşın kütleselliğini ortadan kaldırırken bu ağır malzeme sanatçının ellerinde adete estetik bir hafiflik kazanıyor.
Sanatçı keykel çalışmalarını ele alırken ağırlıklı olarak Afyon, Kemalpaşa ve Marmara mermerlerini tercih eder. Bunun yanı sıra bir taş ocağından çıkartılmayıp doğada amorf şekilde bulunan, sertlik derecesi mermerden bir nebze daha düşük, renkli ve doğal taşlar kullanır. Bunlara örnek olarak, Hatay bölgesinde bulunan Serpantin, İğneada Sultan Yeşili, İzmit Kandıra ve bir çok bölgeden temin edilebilen Oniks gösterilebilir. Uygulamadaki seçim, sanatçının anlatım kaygısı doğrultusunda belirlenir. Büyük boyutlu uygulamalarda hem büyük kütleler verebilmesi açısından hem görsel gücü yönüyle hem de dış koşullara çok uzun zamanlar dayanabilmesi sayesinde çoğunlukla mermer tercih edilir.