Engin KORKMAZ’ın “Kaos ve Düzen” isimli Resim Sergisi, 22 Şubat – 13 Mart 2013 tarihlerinde görülebilir.

Kaos, patlama öncesi madde ve elemanların içinde bulunduğu düzensiz durumun karşılığıdır, boşluk ve karanlıktır. Düzen ise; rastlantısal olarak birarada bulunan öğelerin içsel bir denge ve armoniye uygun şekilde yeni baştan kurgulanmasıdır.

Resimde düşünce olarak bir uyum ve düzenin gerekliliğinden söz edilebilir. Bu uyum sanatsal öğelerin zıtlıklarından beslenir, aynı ögeler yaratıcı düşüncenin dinamiklerini oluşturur. Bu dinamikler arasındaki çekim arttıkça yeni fikir ve anlatım dilinin ortaya çıkacağı plastik  patlama gerçekleşecektir. Engin Korkmaz  için resim, hayatı çevreleyen karmaşık düzenin bir yansımasıdır  ve fark yaratabilmenin mücadele yöntemlerinden biridir.

Hayatı anlamlılaştırabilmek için yaratıcı düşüncenin  yardımı ile yaşam alanını yeni baştan kurgulama mücadelesinin plastik bir yansımasıdır diyebiliriz.. Yaratıcı düşüncenin temelini ise, sanatçını içinde önceden kurgulamadığı  anlık , değişken duygu ve sezilerin  oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Resim, adına yaşam dediğimiz bu kaotik duruma ve bir türlü içselleştiremediği karmaşaya karşı rastlantıların olanaklarından da yararlanarak yeni bir düzen oluşturabilme mücadelesinin, tuval yüzeyindeki yansımalarıdır.

İLGİLİ SANATÇILAR

ENGİN KORKMAZ - 1971

Engin Korkmaz, 1972 yılında Erzurum'un İspir ilçesinde doğdu. Sanata olan ilgisini erken yaşlarda keşfeden Korkmaz, 1992 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi bölümünden mezun oldu. Akademik kariyerine devam ederek, 1997 yılında Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisans Programını tamamladı. Sanat eğitiminin yanı sıra, 1996 yılından itibaren aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yapmaya başlayan Korkmaz, Temel Tasarım, Grafik Tasarım ve Yazı dersleri vererek öğrencilerine rehberlik etmektedir.

Sanatçı, akademik çalışmalarının yanı sıra aktif olarak sanat hayatını sürdürmektedir. Bugüne kadar 12 kişisel sergi açan ve 25 uluslararası, 60 ulusal sergide yer alan Korkmaz, eserlerinde düşünce ve uyumun önemini vurgulayan bir yaklaşımı benimser. Kendi sanatsal görüşüne göre, resimlerinde yaratıcı düşüncenin dinamikleri, zıtlıklar ve uyum arasındaki çekişmeden beslenir. Bu dinamik süreç, hayatın karmaşıklığını ve kaotik doğasını anlamlandırmanın bir aracı olarak, tuval üzerinde plastik bir patlama şeklinde kendini gösterir.

Engin Korkmaz'ın sanat pratiğinde, İstanbul teması önemli bir yer tutar. Şehrin tarihi dokusunu ve modern dönüşümünü fantastik bir perspektifle ele alarak, İstanbul'un mimari unsurlarını kendi estetik kaygıları doğrultusunda yeniden kurgular. Bu eserlerinde, şehrin simge yapıları olan Galata Kulesi, Kız Kulesi ve Ayasofya gibi tarihi yapılar, modern gökdelenlerin gölgesinde kalırken, Korkmaz, bu öğeleri sanatında ön plana çıkararak İstanbul’a farklı bir bakış açısı sunar.

Sanatçının, yurt içi ve yurt dışında birçok koleksiyonda yer alan eserleri, onun sanat dünyasındaki yerini sağlamlaştırmıştır. 2011 yılında Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Rauf Denktaş” Konulu Ekslibris Yarışması’nda Mansiyon Ödülü kazanması ve 2013 yılında Uludağ Üniversitesi Bilim Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmesi, Korkmaz’ın sanatsal kariyerindeki önemli dönüm noktalarıdır.

Engin Korkmaz'ın eserleri, Galeri Soyut aracılığıyla sanatseverlerle buluşmaktadır. Galeri Soyut ile olan işbirliği, sanatçının eserlerinin sanatsal değerini ve görünürlüğünü artırırken, Korkmaz’a eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırma fırsatı sunmaktadır. Bu işbirliği, Korkmaz’ın yaratıcı vizyonunu daha geniş platformlarda sergilemesine olanak tanıyarak, onun sanattaki etkisini daha da derinleştirmektedir.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...