Hakan Esmer’in “Doğayla Sözleşme” isimli kişisel resim sergisini 19 Mart – 7 Nisan 2010 tarihleri arasında izleyebilirsiniz.

SU RESİMLERİ

Hakan Esmer son dönem çalışmalarının konsepti olarak belirlediği su resimleriyle, su ve su kültürü üzerine kurulu ilişkileri irdeliyor. Sahiller, kıyılar, kayıklar ve plajlarda sürüp giden yaşama yeni bir yaklaşım, farklı bir bakış açısı geliştiriyor. Esmer’ce yorumlar ve Esmer’e özgü resimsel anlatımlarla su ile yaşam arasında bağlar kuruyor.

Esmer’in resimsel anlatımlarında su, deniz ve kıyı kültürü üzerine kurulu ilişkiler ağını irdeliyor. Denizle kara parçaların kesişme alanlarının yaşam kültürüne göndermeler yapıyor. Bu bağlamda öncelik coğrafya ile kuruluyor. Doğa güzelliklerinin cazibesini vurgulayan görünümler sarıyor Esmer tuvallerini. Bu doğa kesitleri gerçekçi yorumlar olmanın çok ötesinde.. Özünde, Esmer lekesel soyutlamalarının görsel dengeleriyle tasarlanan resimsel nitelikleri belirliyor. Karşıt renk değerlerinin uyumuyla yaratılan deniz kıyısı kesitleri, hareketli fırça vuruşlarıyla dinamizme itilen resimlere dönüşüyor.

Esmer’in su resimleri kara ve su ile kurulu ilişkilere hava ve su arasında var olan bağları da eklemliyor. Atmosfer analizlerine dayalı gözlemlerle pekişen bu bağ Esmer’in soyut tasarımlarına varsıl bir anlatım kazandırıyor. Sıcak rüzgârların estiği, nemle puslanan doğa kesitleri, yaz aylarının uzun günlerinin renkli atmosferini tuvallere taşıyor.   Kumlardan yükselen sıcak, denizin sularında buharlaşıyor.

Sahilleri renklendiren kayıklar, denizin kıpırtılarıyla sallanıyor. Denizin sularını yararak ulaşılan özgürlüklere göndermeler yapıyor kayıklar. Balıkçıların uzun ve sabırlı bekleyişlerini ve balıklarını yakalama anının telaşlarını çağrıştırıyor. Deniz kenarında yaşamın anlamına ve içtenliğine derin göndermeler yapıyor.

Esmer resimlerinin insan ve yaşam üzerine kurulu düşünsel kurgusu, deniz kıyısı ve yaşam anları üzerinde varsıl anlamlar yükleniyor. Kent yaşamının sıkıcı, daraltıcı, kaotik bunaltıcı karmaşasına karşıt, rahat, huzurlu, özgür ve içten zamanların kesitlerini vurguluyor. Rutin yaşamın sıradanlığını kıran yaşam aralıklarına göndermeler yapıyor. Dinlenme, eğlenme ve yaşama yeniden umutla bağlanmanın coşkusunu belirleyerek yaşamın anlamını işaretliyor.

Hakan Esmer, su resimleri,  soyut ve soyutlama arasındaki ince ayrımın çok katmalı bağlarına örneklemeler yapıyor.

Kıymet Giray -Sanat Eleştirmeni

İLGİLİ SANATÇILAR

HAKAN ESMER - 1973

Hakan Esmer, 1973 yılında Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde doğmuş, 1994 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Resim-İş Eğitimi Bölümü'nden mezun olmuştur. Sanat kariyerine hemen ardından Galeri Soyut ile başlamış ve yaklaşık 20 yıl boyunca Galeri Soyut ile çalışarak önemli bir işbirliği kurmuştur. Bu süre zarfında birçok kişisel sergi açmış ve Türkiye’nin önde gelen sanat etkinliklerinde yer almıştır.

Esmer, 1996 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak sanat eğitimine devam etmiş ve burada Temel Sanat Eğitimi, Duvar Resmi Teknikleri ve Vitray gibi dersler vermiştir. Sanat hayatı boyunca modern figüratif resim ve soyutlama arasında derin bağlar kuran eserler üretmiştir.

Bugüne kadar 42 kişisel sergi açan Esmer, aynı zamanda Eczacılar Birliği Resim Yarışması, Şefik Bursalı Resim Yarışması gibi prestijli yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır. Avrupa’da sanat alanındaki deneyimlerini genişletmek adına 2016 yılında Macaristan’ın Szentendre Kolonisi’nde misafir sanatçı olarak bulunmuş, buradaki gözlemleriyle sanatsal vizyonunu daha da derinleştirmiştir.

Sanatçı, 2012 yılında akademik görevinden ayrılarak İzmir’deki atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda güçlü bir kariyer geliştiren Esmer, Galeri Soyut'un katkısıyla şekillenen bu uzun soluklu sanatsal yolculuğunda çağdaş Türk resminin genç temsilcilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...