SANAL SERGİ
19 Mayıs 2019 - 19 Haziran 2019
18.00 - 20.00
Resim Sergisi
Galeri Soyut, 19 Mayıs’a özel, Hasan Çağlayan’ın 19 adet eserinden oluşan “Samsun’dan Doğan Güneş” isimli sanal sergisini izleyicilerle buluşturuyor. Sanal Sergiyi web sitemizden izleyebilirsiniz.
SAMSUN’DAN DOĞAN GÜNEŞ
1919 da Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu durumu özetlersek,1.Dünya Savaşında yenilmiş, ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes antlaşması imzalamış. Ordunun elinden silahları ve cephanesi alımış.İtilaf devletleri ateşkes antlaşmasının hükümlerine bile gerek görmeden, Anadolu topraklarını emperyalist düşman devletleri tarafından çeşitli gerekçelerle işgal etmiş ve bu güzel Anadolu toprakları düşman devletlerince pay edilmiştir.
Düşman askerlerinin ayak bastığı Anadolu topraklarında yaşayan Türk halkı , girdikleri karanlık tünelin içinde bir ışık aramaktadırlar. Anadolu’nun karanlık geleceğini aydınlatan ise, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan doğan güneştir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da yaktığı bu ışık; öncelikle Amasya, Erzurum ve Sivas’ı, sonrasında ise tüm Anadolu’yu bir güneş gibi aydınlatmıştır.
Türk Milletinin asalet, zarafet ve kararlılığının baş kahramanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının 100. yılı anısına düzenlenen ‘Samsun’dan Doğan Güneş’ isimli 19 Mayısa özel bu sergide; Hasan Çağlayan’ın çok özel tekniği ile yeniden yorumladığı Atatürk portrelerinden oluşan 19 adet eser bulunmaktadır. Çağlayan’ın kendine has üslubu ile bütünleşen eserleri, dönemin ruhunu yansıtan anıtsal bir görünüm ortaya koymaktadır. Ulu önderimizin asaletinden doğan ve izleyicinin ruhuna hitap eden bu güneş dün nasıl kuvvetle parladıysa, gelecekte de parlamaya ve Türk Milletinin geleceğini aydınlatmaya devam edecektir.
Hasan Çağlayan 1959 yılında Çanakkale’de doğdu. Uludağ Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nden 1979’da mezun oldu. Çağlayan’ın 28 yıllık sanat yaşamında 13 kişisel sergi ve 5 ödül bulunmaktadır. Çağlayan Sanat adına daha çok şeyin yapılması gerektiğini belirterek sanatsal çalışmalarının yanında, tekniğini dekorasyonla birleştirip dekoratif uygulama ve çalışmalara yöneldi. Eskişehir Albatros Hoteli, Bölge İdare Mahkemesi Binası, Eti Arkeoloji Müzesi duvar resimlerini, Çırağan Salonu’nun tavan süslemelerini yaptı. Birçok kişi ve kuruluşların özel koleksiyonlarında ve yaşam alanlarında çok sayıda eseri ve uygulama çalışmaları bulunan H. Çağlayan çalışmalarını Çanakkale’deki Atölyesi’nde (Antik Sanat Evi) sürdürmektedir.
Ödüller:
2020 İf – art Resim Yarışması. 3.lük Ödülü
2006 Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Restorasyonu Tasarım Ödülü.
2000 Bilecik Valiliği Şeyh Edebali Türbesi Düzenlemesi Heykelleri, Özel Ödülü.
1995 Tekel Resim Yarışması, Jüri Özel Ödülü
1995 Kayseri Valiliği Resim Yarışması, Mansiyon