Ağaç Baskı Sanatının Ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden birisi olan Hasan Kıran’ın ‘‘Döngü – Çatalhöyük‘‘ adlı sergisi 18 – 30 Nisan 2014 tarihleri arasında Ankara Galeri Soyut’un 3 Salonunda izleyicileriyle buluşuyor.

Döngü- Çatalhöyük Sergisi, Mitsel düşüncelerin, mistik ve primif yanlarının imgeler aracılığıyla yeni ifade biçimlerine dönüşmesi olayıdır.Başka bir deyişle mitsel söylencelerin ekspresif bir anlayışla görsel önermelere dönüşmesi durumudur.

Hasan Kıran’ın baskılarını adlandırdığı “Döngü”, “Çatalhöyük”, “Urartu”, “Ayin Töreni”  gibi isimli seriler; eskiden beri söylene gelen, yazılan “mit”lerin, günümüz düşüncesinde “imge” aracılığıyla resim yüzeyinde görselleşmesidir.

Konuyu çağrıştıran herhangi bir görüntü, bir söylence veya yazılı bir metin eskizlere dönüşerek resmin ortaya çıkmasına neden olur.

Ağacın doğal dokusundan, yaşanmışlığından ve rölyef etkisinden yararlanılarak oymalar ve baskılar oluşturulur. Ortaya çıkan talaştan bile yararlanılır.

Söylene-gelen bir olayın veya bir işaretin sanatçıda bıraktığı etki; doğal, orijinal, yapıcı ve dinamik bir yapıda olması önemlidir. Aynı zamanda spontane bir işleyişe de olanak verebilmektedir.

Bazen geçmişte kalan bir gerçeğin bizde bıraktığı etki önemlidir. Fakat önemli olan o gerçeği ortaya çıkarmak değildir. O gerçeğin sanatçı tarafından kılık değiştirerek farklı şekilde imgeler aracılığıyla karşımıza çıkması durumudur.

Kıran’ın Ağaç Baskılarında Uzak-Doğu ve Batı tarzı renkli ağaç baskı tekniği kullanılmaktadır. Yaklaşık 2000 yıldır var olan bu teknik; değişik su bazlı pigment boyalarla, düz yumuşak tahtalar kullanarak el yapımı kağıtlara uygulama yapılmaktadır. Ayrıca baskı aşamasında kullanılan tüm kalıplar ve ortaya çıkan talaş da sergilenmektedir.

Sergideki çalışmaların boyutları 100 cm ila 530 cm arasında değişmektedir. Sergi bir “düzenleme” şeklinde gerçekleşeceği gibi düzenlemeden bağımsız eserler de yer almaktadır.

İLGİLİ SANATÇILAR

HASAN KIRAN - 1966

Hasan Kıran 1966’da Malatya’da doğdu. 1993’te İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. 1995-1997 yılları arasında çalışmalarını Almanya’da sürdürdü. 1998’de “Sanatsal Yaratımda Nedensellik ”konulu tez çalışmasıyla Hacettepe Üniversitesi’nde “Sanatta Yüksek Lisans” derecesini aldı. 2000’de Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2003’te Tokyo Devlet Sanat Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Bölümü’nde “research assistant” olarak, Japon Ağaç Baskı Sanatı üzerine çalışmalar yaptı. 2005’te aynı üniversitenin Baskı Bölümü’nde “Doktora Programı”na girerek “Rotary Eğitim Bursu”nu kazandı. 2008’de “Şamanistik İmgeler Üzerine Görsel Önermeler” konulu tez çalışmasıyla, Tokyo Devlet Sanat Üniversitesi’nden “Sanatta Doktora”(Ph.D.) derecesini aldı. 2009- 2012 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2012’de “TUBİTAK Yurt Dışı Araştırma Bursu”nu kazanarak Tokyo Musashino Sanat Üniversitesi’nde “Çağdaş Baskı Resim Yöntemleri ve Japonya Örneği” ile ilgili araştırmalar (post doktora) yaptı. 2013’ten beri Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olan Kıran, yedisi yurt dışında olmak üzere yaklaşık otuz kişisel sergi açtı. Ayrıca çalışmalarını çeşitli grup performanslarında sergiledi.

Aralarında; Sanat Kurumu “Yılın Sanatçısı Ödülü” (Baskı Resim,2008- 2009), 29., 33. ve 35. DYO Resim Yarışması Başarı Ödülleri, 1. Uluslararası İstanbul Baskı Bienali, Lukas Hahnemühle Özel Ödülü (2008), 5 .Hide Takayama (Japonya) Ağaç Baskı Bienali, Juntai-sho (İkincilik) Ödülü (2007), 4. 5. ve 7. Uluslararası Kyoto (Japonya) KIWA Ağaç Baskı Sergisi Özel Ödülleri, 57. 61. 63. 70. ve 72. Devlet Resim-Heykel Sergisi, Başarı Ödülleri olmak üzere toplam 18 ödül kazandı.

14. ve 17. Uluslararası R.O.C. Baskı Bienali, Taichung- Tayvan Uluslararası İstanbul Baskı Bienali, Uluslararası Krakow Baskı Trienali- Polonya, Uluslararası Bankog Baskı ve Çizim Sergisi, Tailand, Uluslararası Kanagawa Baskı Trienali- Japonya, Uluslararası Falun Baskı Trienali, Falun- İsveç, 13. Uluslararası Varna Baskı Bienali, Varna Bulgaristan, 4. Uluslararası Mısır Baskı Trienali, Gizza- Mısır, Uluslararası İstanbul Baskı Trienali- İstanbul, gibi birçok uluslararası jürili karma sergiye katıldı. “Ağaç Baskı Sanatı” adlı bir kitabı 2010 yılında Bellek Yayınları tarafından yayımlandı. Sanatçının eserleri bağış yolu ile müzemize kabul edilmiştir.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...