A&B&C SALONLARI
GALERİ SOYUT / ÇANKAYA
23 Eylül 2016 - 12 Ekim 2016
18.00 - 20.00
Resim Sergisi
Hasan Saygın “Yılların Ardından” isimli kişisel resim sergisi ile 23 Eylül – 12 Ekim 2016 tarihleri arasında Galeri Soyut A, B ve C salonunda izleyici ile buluşuyor.
Hasan Saygın konularında rönesans ressamlarından, nü ve natürmortlardan esinlenmiştir. Realist (gerçekçi) çalışmaları ön plandadır. Yerine göre, geri planda modern renkler ve lekeleriyle çağdaş bir yorum kullanmıştır.
Halen Fransa’da yaşayan Hasan Saygın, eserlerini Avrupa Ülkelerinde, ABD’de ve Çin’de sergilemeye devam ettirmektedir.
Saygın, sanatında ne kadar figürlü çalısıyorsa, o kadar manzara da görülür. Fiziksel ve doğa güzelliklerini en hassas biçimde işliyerek cömertçe seyirciye sunuyor. Yaptığı naturmortlarda 17. yüzyıl Hollanda ekolünü aratmıyor. – (Luis Porquet)
Saygın, zamanını yanılmadı. Herşeyden önce eski ressamlar gibi çalışmıyor. Eskileri çağdaş bir dille tuvale aktarıyor. Kendine özgü hayata bakışıyla, Saygın’ın eserlerine baktığımızda sanat tarihine ziyaret ediyoruz. Hayata sevinçle bakıyor. – (Alain Coudert)
Sahte bir izlenim yanıltıcıdır. Saygın’ın amacı kopyalamak değil, güzellik karşısinda bütün duygularını yansıtmaktır. Kişisel kutsal ilişkilerini seyirciyle paylaşmaya çalışıyor. – (Mark Hérissé)
Inspired by both landscape and figure painting, Saygin’s art is a work of celebration : that of the magnificance of the human body, the wonders and gifts of nature which he so generously shares with us. When he paints still life, another genre so beautifully mastered by Saygin, he rivals the masters of the Dutch school of the seventeenth century. – Luis Porquet
Saygin is not in the wrong century. Firstly his method of painting differs from that of the past. And secondly when touching on the past it is only to better understand the present. When looking over his work you cover, in just a few paintings, a history lesson on painting and sculpture, which lies dormant in all of us. His originality comes from the way he perceives life, one full of emotion. There is a purity in his work where sadness rarely has a place. – Alain Coudert
The impression of trompe-l’œil is deceptive. Saygin is not looking to copy what he admires but to convey the awe he feels inside when placed in front of an object of beauty : it is this precious relationship, that he is trying to communicate to us through his work of art. – Marc Hérissé
His paintings are books in which feelings are expressed. Emotions which define his portrayal of human beings, which shape their movements, a personification which is so subtly implied. – Christian Germak
Hasan Saygın, 1958 yılında Burdur’un Karamanlı ilçesinde doğdu. Çocukluğunu Karamanlı’da geçiren Saygın, genç yaşlardan itibaren resme büyük ilgi duydu. Ancak yeteneği, çevresindeki koşullar nedeniyle yeterince desteklenmedi. Yine de lise yıllarında resme olan ilgisini sürdürdü ve bu süreçte hocalarından biri tarafından yeteneği fark edilmesine rağmen, bu alanda başarılı olamayacağına dair bir uyarı aldı. Tüm bu zorluklara rağmen, 1977 yılında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na girdi. Bu okulda Balkan Naci İslimyeli, Hüsamettin Koçan, Ergin İnan ve Mustafa Pilevneli gibi önemli hocalardan eğitim aldı.
1980 yılında, resim dünyasının merkezi olarak kabul edilen Paris'e gitme fırsatı buldu. Üç aylık bu ziyaret sırasında müzelerde ve galerilerde gördükleri, sanat anlayışını derinden etkiledi. İki yıl daha eğitimine devam ettikten sonra, 1982 yılında Paris’e kalıcı olarak yerleşti. Burada sanat kariyerini inşa ederken, Fransız bir kadınla evlendi ve iki çocuk sahibi oldu.
Paris’teki sanat kariyeri boyunca, “Place des Vosges”da bulunan “Galerie 26” ile on yıl süren bir işbirliği yaptı. Bunun yanı sıra, “Galerie Vendôme” ve “Galerie Michele Boulet” gibi prestijli galerilerde kişisel sergiler açtı. Saygın, eserleriyle uluslararası alanda tanınan bir sanatçı haline geldi ve birçok karma sergide ödüller kazandı. Eserleri, dünya çapında pek çok koleksiyonda yer aldı. Özellikle, Rönesans ressamlarının nü ve natürmort çalışmalarından esinlenmiş realist çalışmalarıyla tanınır. Zaman zaman, eserlerinde modern renkler ve lekelerle çağdaş bir yorum da sunmuştur.
Sanatçının kariyeri boyunca aldığı onurlardan biri, 1997 yılında adına hazırlanan ve Galeri 26 tarafından yayınlanan bir kitabın çıkmasıdır. Son yıllarda, Fransa’da ve diğer Avrupa ülkelerinde düzenlenen bazı grup sergilerinde "Onur Davetlisi" olarak yer almaktadır. 34 yıl yurt dışında kaldıktan sonra Türkiye’ye davet edilerek Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde ve İzmir Konak Güzelyalı’da kişisel sergiler açmıştır. Türkiye’deki yedinci kişisel sergisini gerçekleştiren sanatçı, eserlerini Fransa, Avrupa, ABD ve Çin gibi ülkelerde sergilemeye devam etmektedir.
Hasan Saygın, Türkiye’de Galeri Soyut tarafından temsil edilmektedir ve bu galeride eserlerini sanatseverlerle buluşturmaktadır. Özellikle yağlı boya, pastel ve suluboya teknikleriyle hiperrealist portreler, natürmortlar ve peyzajlar yaratmaktadır. Sanatçının çalışmaları, izleyicilerine derin bir estetik deneyim sunarken, aynı zamanda geleneksel ve modern unsurları harmanlayan bir sanat anlayışını da yansıtır.