Galeri Soyut, 29 Ocak – 17 Şubat 2021 tarihleri arasında Murat Tolga’nın “Karşılaşma” isimli kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

KARŞILAŞMA

Deformasyon sürecinde resmin iç mantığı: Sanatçıda içten dışa doğru kendiliğinden işleyen bir mekanizma yaratır; Düşünsel ve duygusal dışavurumun, estetik ve plastik unsurlarla, uzaklık yanılsaması gibi algılanarak resmedilmesinin nedenlerinden biri de budur. “Varoluşsal tedirginlik” “Kendi benliğinin uzağında kalma” kaygısı, renklerin, kendine özgü harmonisi, içinden geldiği gibi yapma ve doğayı biçimlendirme dürtüsü, sanatçıyı kendiliğinden deformasyona sürükler. Bu ıraksak akıntı, resmin büyülü bir şekilde, lirik bir akışkanlığa doğru eğrilmesine neden olur.

Tolga’nın resimlerinde “Kuru bir yaşama razı olma felsefesinin izini bulamazsınız. Ele aldığı konu, kendi içinde paradoksal ironiyi beraberinde getirir. Varlığını, eserleri aracılığıyla, salt eleştirmez çoğaltır da. Bilir ki bir resim başka resimleri ve anlamaları görsel ve düşünsel olarak besler. Nitekim onun sabırsızlığı, tedirginliği, resimlerini üretirken gösterdiği gayret, harcadığı yoğun emek, kendini aşma çabası, alegorik gerçekliğinin doğal açılımıdır. Onda deformasyon; kendini, müzikal ahenk ve renk nüansı aracılığıyla merkeze konumlandırır. Sanatçının resimlerinde; renk biçim kompozisyon gibi yüzeysel unsurlarla, imge, olgu gibi iç unsurların, bütünsel bir çeşitlilikle “kavramsal” olarak ele alındığı görülmektedir. Bu zenginlik sanatçının kimliğini ifşa noktasında sanatsal aurasına paralel olarak işlemekte ve gelişmektedir. Tolga’nın resimlerinin karşısında hak ettikleri o saygın sükûtu bulabilirseniz, yüzeydeki soyut tatların içinden, derinlerden gelen masalsı müziğin ahengini ve melodisini de çok net duyabilirsiniz. Bu sanatsal sekanslar her şeyi bilen sonsuz öznenin, kendi kendine yaptığı felsefi iç konuşmalar gibidir.

İLGİLİ SANATÇILAR

MURAT TOLGA - 1966

Murat Tolga, 1966 yılında İstanbul’da doğdu. 1990 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Kariyerinin başlarında grafik tasarım alanında çalıştıktan sonra resim sanatına yönelerek bu alanda kendini geliştirdi. Tolga, sanatında sürekli yeni biçimlemeler ve çözümlemeler arayan bir yaklaşımla, çağdaş düşünce yapısını tuvaline yansıtarak eserlerinde deneysel ve araştırıcı bir yol izlemektedir.

Sanatçı, Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği (U.P.S.D.) üyesidir ve Caddebostan’daki atölyesinde serbest ressam olarak çalışmalarına devam etmektedir. Murat Tolga’nın eserleri, insan ve hayvan figürlerini merkeze alarak toplumsal ve bireysel anlatımlar sunmaktadır. Bu eserlerinde ironi, yalnızlık ve yaratıcılığın getirdiği yoğunluk gibi temaları işleyen Tolga, özellikle hayvan figürlerine duyduğu ilgiyi resimlerine taşıyarak, kişisel deneyimlerinden beslenen özgün kompozisyonlar yaratmaktadır.

Murat Tolga’nın sanatı, sanat eleştirmenleri tarafından gerçekliği ve samimiyetiyle öne çıkan bir anlatıma sahip olarak tanımlanır. Ümit Gezgin, Tolga’nın resimlerini, kent yaşamına ve popüler kültüre karşı duyduğu mesafeyi yansıtan özgün bir duruş olarak nitelendirmiştir. Bu yaklaşımı, sanatçının eserlerindeki sahte ilişkilere karşı bir duruş sergilemesini ve kendi içine dönük, özgün bir anlatı geliştirmesini sağlamaktadır.

Sanat kariyerinde birçok kişisel sergi düzenleyen Tolga, eserlerini hem yurt içi hem de yurt dışında çeşitli galerilerde sanatseverlerle buluşturmuştur. Öne çıkan sergileri arasında 2001’de Hobi Sanat Galerisi, 2002’de Pera Sanat Galerisi, 2003’te Ziraat Bankası Sanat Galerisi ve 2006’da Tüyap Sanat Fuarı’nda yer alan sergiler bulunmaktadır. Son dönemde ise 2019 ve 2020 yıllarında Galeri Soyut’ta düzenlenen karma sergilerde eserleri sergilenmiştir.

Sanatı ve kariyeri boyunca, Murat Tolga, toplumsal beğeni ve sanatsal gerçeklik arasındaki dengeyi korumaya çalışarak resimlerinde samimi bir yaklaşım benimsemiştir. Resimlerinde ironi, yalnızlık ve yaratıcılık gibi unsurları işleyerek, kendine has bir dil geliştiren Tolga, sanat dünyasında araştırıcı ve yenilikçi tavrıyla tanınmaktadır..

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...