Galeri Soyut, 15 Şubat – 6 Mart 2019 tarihleri arasında Necmettin Özlü’nün “Melankoli” isimli kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Necmettin Özlü, 2017-2018 yılında gerçekleştirdiği “Melankoli/ Melancholia” adlı yeni çalışmalarını Galeri Soyut’ta sergileyecek.
Resim de müzik gibi sözcüklerin bittiği yerde başlar. Resim yapmak, bir yönüyle, kendinden geçmek, ruhumuzda kopan fırtınaları tuvale aktarmaktır. Hislerimiz, öfkemiz, arzu ve hüzünlerimiz boya katmanlarına nüfüz eder elbette. Söylemek isteyip söyleyemediklerimiz, hissedip tarif edemediklerimiz siner fırça darbelerimize. Her defasında sanatçının kendisiyle, yaşadıklarıyla ve gözlemleriyle baş başa kaldığı bir deneyim söz konusudur.
Bu sergisinde sanatçı Modern toplumlardaki huzursuzlukların yarattığı melankoli ve melankolik insanı ele almaktadır. Hiç var olmayan mekan ve peyzajlarda yanlız insanı ve insan ilişkilerini resmetmektedir. Günlük dil gerçeği yalın haliyle yakalamakta zorlanır. Kaçınılmaz bir tercih olarak soyutlamalara başvurur sanatçı ve resmettiği hayali dünyayı ifadeci kaygılarla yeniden şekillendirir.Kullandığı palet bu melankolik atmosferi kuvvetlendirecek renklerden oluşur. Bu yapıtlarda esas unsurlar çoğu kez en doğal halleriyle resmedilmiş kadınlardır.

Trabzon, 1950 doğumlu, otodidakt bir sanatçı olan ve yapıtları Türkiye ve yurtdışında resmi ve özel kolleksiyonlarda yer alan Necmettin Özlü, KTÜ ve Paris Sorbon Üniversitesi’nde yerbilimleri tahsil etmiş ve bir süre akademik kariyer yaptıktan sonra üniversiteden ayrılmış, 1987 yılından itibaren serbest ressam olarak çalışmaya başlamıştır. Şimdiye kadar yurtiçi ve yurtdışında 37 kişisel sergi açmış, pek çok karma sergiye katılmıştır.

Sıradışı uslübuyla eleştirmenlerin ilgisini çekmiş olan sanatçının son yapıtları gören, gördüğüne dahil olan her şeyden arındırılmış bedenin sanatla hayatı birleştirdiği yerlerde karşısına çıkan şeylerin yeniden bir araya gelerek yeni olasılıklar araması/sunmasıdır.

Necmettin Özlü, Ankara, İstanbul, İzmir, Brüksel, Cezayir, New York ve Paris’te açtığı sergilerde olduğu gibi, bu sergisinde de sergileyeceği 20 kadar yapıtıyla bilimden beslenmiş eklektik yaratıcılığın ne olabileceğini gözler önüne sermektedir.

İLGİLİ SANATÇILAR

NECMETTİN ÖZLÜ - 1950

Necmettin Özlü, 1950 yılında Trabzon’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Trabzon’da tamamladıktan sonra, 1967 yılında Trabzon Lisesi'nden mezun oldu. 1972 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi’nden Yüksek Mühendis diploması aldı. Aynı yıl Devlet bursu ile Paris’e giderek, 1978 yılında Paris Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Sanatçının akademik kariyeri, Ege Üniversitesi’nde asistanlık ve Cezayir Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ile devam etti. 1987 yılında akademik kariyerini sonlandırarak profesyonel ressamlığa adım atan Özlü, ilk sergisini 1985 yılında Cezayir’de açtı ve sanata olan ilgisini burada geliştirdi.

1980'lerde profesyonel resim çalışmalarına başlayan Necmettin Özlü, sanatsal üretiminde doğayı ve insan manzaralarını merkeze alarak, kendi iç dünyasını yansıtan peyzajlar ve figüratif kompozisyonlar geliştirmiştir. Sanatçının manzara resimleri, doğa aracılığıyla kendi içsel yolculuğunu keşfetme sürecini yansıtırken, eserlerindeki figürler ve mekanlar insan ilişkilerinin karmaşıklığını ve ruh halinin tuvaldeki izdüşümlerini ortaya koymaktadır. Özlü'nün yapıtlarında sıkça gözlenen geometrik düzen kaygısı ve figürlerin doğal halleri, eserlerine derinlik ve anlam katmaktadır.

Necmettin Özlü, 1987 yılından itibaren serbest ressam olarak önce Ankara, ardından 20 yıl boyunca Brüksel ve Paris’te çalışmalarına devam etti. Sanatçı, kariyeri boyunca Ankara, İstanbul, İzmir, Cezayir, Brüksel, Gent, Paris ve New York gibi şehirlerde 35 kişisel sergi açmış ve pek çok karma sergiye katılmıştır. Eserleri, Cezayir Devlet Güzel Sanatlar Müzesi’nin yanı sıra, Türkiye dış temsilcilikleri ile yerli ve yabancı koleksiyonlarda yer almaktadır. Özlü, UNESCO UPSD Türkiye Plastik Sanatçılar Derneği üyesidir ve bu dernek aracılığıyla uluslararası alanda da tanınmaktadır.

Özlü'nün sanatı, sıradışı üslubuyla eleştirmenlerin ilgisini çekmiştir. Özlü, peyzajlar ve figüratif çalışmalarıyla, doğanın ve insanın içsel dünyasını derinlemesine ele alarak, izleyiciyi kendi düşsel yolculuklarına davet eder. Özlü, resimlerinde insan vücudunun doğal ve arındırılmış halini yüceltir, bu da eserlerinin hem sanatsal hem de kültürel bir derinlik kazanmasını sağlar. Sanatçının çalışmaları, modellerden bağımsız olarak hayal gücüne dayalı bir biçimde şekillenir ve izleyicide düşsel bir etki yaratır.

Necmettin Özlü, sanat hayatı boyunca birçok ödül kazanmıştır; bunlar arasında 1. Cezayir Bienali’nde aldığı onur diploması da bulunmaktadır. Sanatçının eserleri, karmaşık insan ilişkilerinden doğanın betimlenmesine kadar geniş bir yelpazede temalar barındırır ve genellikle figüratif kompozisyonlar ile geometrik düzenler arasında bir denge kurar. Halen Ankara'daki atölyesinde çalışmalarına devam eden Necmettin Özlü, Galeri Soyut tarafından temsil edilmektedir ve sanat dünyasında saygın bir yere sahiptir.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...