A SALONU
GALERİ SOYUT / ÇANKAYA
09 Mart 2018 - 28 Mart 2018
18.00 - 20.00
Resim Sergisi
Galeri Soyut, 9 – 28 Mart 2018 tarihleri arasında Necmi Gürseler’in 3. kişisel resim sergisi “İlkel Benlik” i sanatseverlerle ile buluşturuyor. Necmi Gürseler’in “İlkel Benlik” adlı sergisi 28 Mart’a kadar Galeri Soyut A salonunda görülebilir.
İLKEL BENLİK
Jung ’un psikoloji dünyasına kazandırdığı kalıp, şablon, ilktip şeklinde ifade edilen ‘’arketip’’ terimi insan kültürünü oluşturan yapı taşlarıdır ve bir nevi atalarımızdan kalma tasarımlardır. Arketipler sembollerle, kişileştirmelerle anlatım bulurlar ya da bilince; rüyalar, sanat, dini törenler, semptomlar ve mitler yoluyla gelirler.
Günümüzde bizi tehdit eden tehlikenin doğadan gelmediğini, insan ve kitle ruhundan kaynaklandığını söyleyen Carl Gustav Jung, gerçek tehlikeyi insanın ruhundan kopmuş olmasına bağlar.
Bu durumda ilkel toplum döneminin arketipleri uygarlığın saldırısına uğradığında, insanlığın ilk kaybettiği şey varoluşun ta kendisi olmuştur. Böylelikle ilkel dönemin bütün simgesel gerçeklikleri karanlığa gömülmüş, hayatlarımıza kurumsal gerçeklik etki etmiştir. Bu yapay gerçekliğe karşı ilerleyebilmek için insanın biricik önderi olan ilkel benliğin kökenlerine geri dönmeliyiz.
Resimlerimin ana temasını; mitolojiyle beslenen öyküler, karakterler ve simgeler belirler. Bunların her birinin de bir arketipe karşılık geldiğini söyleyebilirim.
“İlkel Benlik” serisi, insanlığın doğadan koparılıp bilinçdışı kimliğini kaybederek uygarlığın kaotik yapısı içersinde kendi ilkel varoluşunu sorgulamasına dayanır. Bu yüzden resimlerimin temel sorunsalı kavramsal olmaktan daha çok bilinçdışı ya da şiirsel bir akışa hizmet etmekti.
Marc Shagall; “Zaman kıyısı olmayan bir ırmaktır.” der, tıpkı resimlerimde yaratmak istediğim simgesel bir zaman ve hareketliliği kaotik bir istifleme ile katmanlar halinde kompoze etmek gibi. Düşleri, akıldışı fantastik bir dünyaya dönüştürmek isteyişimin temelinde, yaşamın süreklilik koşulu içerisinde, bozulmaya mahkum dünyayı yeniden inşa ederek köklerimize sarılmak vardır.
Maddenin saf zihinsel karşılığının parçalanıp içindeki psişik anlamının gizemli sembollerle nasıl içselleştirildiği; arketip kavramının algılanmasıyla mümkündür. Yani bunun için kültürel belleğimiz, ruhun gelişimi evresinde daima bize ışık olacaktır.