Galeri Soyut, 15 Kasım – 4 Aralık 2019 tarihleri arasında Reşat Şentürk’ün “Himoji” isimli kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Himoji
Aslında her şey Mısır medeniyetinin gizemine duyulan merak ile başladı. Piramitler, duvar resimleri, lahitler… Resim sanatının her yerde kullanıldığı anlaşılması bizim için çok zor olan şekiller, simgeler.
MÖ.3000 yıllarında Mısırlılar tarafından kullanılmaya başlanan antik döneme ait bir yazı sistemidir hiyeroglifler… Şema ve resimlerden oluşan 700’den fazla işaret vardır. Her işaret belli bir sesi veya nesneyi temsil eder. Hiyeroglifler sağdan sola veya soldan sağa yazılıp, okunabilir. Yazıda kullanılan insan ve hayvan figürlerinin bakış yönü yazının okunuş yönünü gösterir. Ve binlerce yıl duygu ve düşüncelerini bu semboller ile paylaştılar.
1999 yılında Japon mühendis Shigetaka Kurita tarafından oluşturulan emojiler girdi hayatımıza…
Japoncada “ e “ ( . resim ), “moji“ ( . kelime ) anlamına gelir. Önceleri
sadece Japonya’da kullanılan emojiler daha sonra tüm dünyaya yayılıp popüler kültürün bir parçası haline gelmiştir. İnsanlık iletişim için asırlardır çeşitli yöntemler kullanmışlardır. İletişimin bittiği yerde her şeyin bitmesi yaşanan somut bir gerçektir. Var olmak ve anlaşmak için iletişim hiç bitmemeli…
Himoji, kullanıldıkları dönemler arasında 5000 yıl olmasına karşın temelde bu kadar ortak özellik taşıyan hiyeroglif ve emojinin anlık /ham duygularımın da içine katılarak harmanlanmasıyla oluşan bir ifade tarzıdır. Oluşturulan sembollerin bir anlamı olmamak ile birlikte 1x1cm’ lik birbirine benzemeyen çok sayıda sembollerden oluştuğu dikkatli inceleyenler tarafından görülebilecektir.
İletişim biterse hayat biter…

İLGİLİ SANATÇILAR

REŞAT ŞENTÜRK - Doğum tarihi yok

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...