C SALONU
GALERİ SOYUT / ÇANKAYA
10 Eylül 2021 - 29 Eylül 2021
18.00 - 20.00
Resim Sergisi
Galeri Soyut, 10 – 29 Eylül 2021 tarihleri arasında Zekiye Akalın’ın “Yitik Köy” isimli kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.
YİTİK KÖY / CHAMENO CHORIO
On sekiz bin alem ömrünce köyümüzü aradık, yetmiş iki dilde, on sekiz ırmak boyunca… Ceylanın gözlerinde, kuşun kanadında, atın yelesinde, yağmurun tanesinde; güneşin ipiltisi bitene kadar, ayın şavkı yitene kadar aradık.
Bizi sordular bize, “tanımıyoruz” dedik, “daha hiç karşılaşmadık.” Kendimizi arar gibi aradık. Nefes alan, almayan her şeye sorduk. Gökyüzünden yeryüzüne, bütün renklere sorduk…
Sanatçı, 1975 yılında Berlin/Almanya’da doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Resim-İş Öğretmenliği, Grafik Bölümünden mezun oldu. Mezun olduğu üniversiteyi bölüm ikincisi olarak bitirdi.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı, Görsel Sanatlar Eğitimi Bölümünde yüksek lisansını tamamladı.
İstanbul, Rize, Trabzon ve Erzincan illerinde öğretmen olarak görev yaptı. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge bölümünde grafik tasarımcı olarak çalıştı. Bilim sanat merkezlerinde birçok projeye koordinatörlük yaptı. Millî Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünde grafik tasarımcı / ressam olarak görev yaptı. Şu anda Millî Eğitim Bakanlığında görsel sanatlar öğretmeni olarak görevini sürdürmektedir.
2022 yılında ‘’Ayperest Ruhum MAVRO’’ isimli şiir kitabı yayımlandı. Ulusal dergi ve yayınlarda hikâye resimlemeleri ve tasarımları bulunmaktadır. Ayrıca uluslararası hakemli bir dergide makalesi yer almaktadır.
3 kişisel sergi açtı. Ulusal ve uluslararası birçok karma sergide yer aldı.
Çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
ÖDÜLLER
2003 Süper Star başarı ödülü
2010-2023 yıllarında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından verilen başarı ödülleri
2013 Öykü dalında il birinciliği
2016 Saküder Sanat ve Sanatkârlar Topluluğu ödüllü resim yarışmasında sergileme ödülü.
2017 Colortone ‘’Bedriye Fidan Kadın ve Renk’’ konulu resim yarışmasında sergileme ödülü.
2017 Adana Ressamlar Derneği resim yarışmasında sergileme ödülü.
2018 COLORTONE “Serbest” konulu resim yarışmasında sergileme ödülü.
KİŞİSEL SERGİLER
Arnavutköy Belediye Kültür Merkezi/İstanbul (2002)
Bakırköy Basad Sanat Galerisi/İstanbul (2003)
Galeri Soyut / Ankara (2021)
FANTASTİK KURGUSAL RESİMLER
Sanat eseri üretme sürecinde akıl, yaratıcı fikir, hayal gücü, fazlasıyla emek ve ilgilerimizi, algılarımızı yönlendiren bilinçaltı vardır.
Resim sürecinde yaşadığımız coğrafyanın gerçekliğinden başlayarak öz gerçekliğimize doğru yol alırız. Öz gerçekliğimizin sınırlarını belirleyen, bizi kuşatan dış gerçekliğe karşı zihinsel ve bedensel eylemlerimizdir. Resim sürecinde rasyonalist/akılcılıktan, ön yargılarımızdan, kalıplaşmış ifadelerden kurtulup iç dünyamızı inşa ederiz. İlham ve sezgilerimizin ışığında kendimizi keşfetmek için olanaklar yaratırız. Bu sürecin her sanatçı için ayrı bir yolu vardır. İç dünyamızın derinliklerinde var olan duygusal birikimlerimiz dışa vurulur. Bu süreçte algıladığımız ve duyu organlarımızın işlediği her şey sembollere dönüşür. Sembolleştirme süreci içinde genellikle kişisel, geleneksel ve evrensel sembolleri kullanır.
Resim, içerisinde en fazla sembol barındıran sanat dalıdır. Eserlerinde sembolleri kullanan Zekiye Akalın’ın resimlerinin odağında kadın bulunmaktadır. Bu kadın figürü çoğu zaman eş, yoldaş ya da anne rolündedir ve hangi rolde olursa olsun hep derin bir düşünceyle karşımıza çıkmaktadır. Zarafet ve inceliğin yansıdığı kadın figürleri; ölçülü, mesafeli duruşu, iri sürmeli gözlerinde hüzünlü bakışları ile modern oryantalist estetiğin örneklerini sergilemektedir. Bu ana motifin tamamlayıcı figürleri olarak kuş, ağaç, çiçek, anahtar gibi sembolleri de sıklıkla kullanmaktadır. Genellikle bireysel bilinçaltının imgelerinin dışavurumu şeklinde tuvale yansıyan bu figürlerde geleneksel kültürün izlerine sıklıkla rastlamak mümkündür. Ancak bu semboller hiçbir zaman Platon’un dediği şekilde “doğada var olan gerçekliğin taklidi” olarak görünmemektedir. Her biri kendi düş atölyesinde, kuyumcu titizliğinde işlenmiş özel imgelere dönüşmektedir.
Bütün ögeler Berna Moran’ın “Gerçekçiliğin zaman, mekân, karakter kavramlarını, canlı-cansız ayrımını tanımayan ve bildik dünyamızın ötesinde alternatif bir dünyayı işin içine katan anlatıların tümüne verilen ad“ olarak tanımladığı fantastik bir anlatım içinde bulunmaktır. Bu anlatım aslında fantastik bir kurgudan oluşmaktadır. Doğacı derinliğin olduğu, aynı anda farklı mekânsal ve zamansal katmanlar üzerinde yer alan görsel imgeler arasındaki ilişkide, renk çözümlemelerinde görsel estetiğin ödünsüz kurallarını işlemektedir.
Sanatçı, çocukluğunu geçirdiği bölge halkının eski dilini yaşatmak amacıyla eserlerine Romeika Rumcası isimler koymaktadır.
Sanatçı, Galeri Soyut tarafından temsil edilmektedir ve çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdürmektedir.