Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1911 yılında Giresun’un Görele ilçesinde doğmuş ve Türk resim sanatının en önemli figürlerinden biri olmuştur. Sanatçı, ilk resim eğitimini Trabzon'da lise yıllarında resim öğretmeni Zeki Kocamemi'den almıştır. Bu eğitim, Bedri Rahmi'nin sanat hayatına attığı ilk ciddi adımdır ve onu 1929 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne yönlendirmiştir. Burada, Nazmi Ziya Güran ve İbrahim Çallı’nın atölyelerinde eğitim almış ve iki yılın sonunda Çallı’nın atölyesinden mezun olmuştur.

1931 yılında eğitimini ilerletmek amacıyla Fransa’ya gitmiş ve Paris’te kardeşi Sabahattin Eyüboğlu'nun bursunu paylaşarak bir yıl boyunca Gauguin'den kopyalar yapmıştır. 1932’de ikinci kez Paris’e gittiğinde André Lhote’un atölyesinde çalışmış ve bu süreçte modern sanat akımlarına dair önemli deneyimler edinmiştir. 1934 yılında Türkiye’ye döndüğünde, D Grubu’nun dördüncü sergisine katılarak sanatsal kariyerine hız kazandırmıştır. Paris’te tanıştığı Romanya kökenli Eren Eyüboğlu ile 1936 yılında evlenmiş ve sanat hayatını eşiyle birlikte sürdürmeye başlamıştır. Aynı yıl Moskova’da düzenlenen “Çağdaş Türk Sanatı Sergisi”ne katılmış ve 1937’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde Leopold Levy’nin asistanı olarak göreve başlamıştır.

Bedri Rahmi, sanat hayatı boyunca halk sanatına ve Anadolu kültürüne derin bir ilgi duymuş, bu ilgiyi eserlerine yansıtmıştır. 1938 ve 1941 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen yurt gezileri kapsamında Edirne ve Çorum’a gitmiş, bu geziler sırasında Anadolu’nun kültürel dokusunu yakından tanıma fırsatı bulmuştur. 1940’larda Matisse ve Dufy’nin etkisi altına giren sanatçı, Doğu sanatını da incelemiş ve geleneksel Türk sanatını modern tekniklerle birleştirerek eserler üretmiştir. Bedri Rahmi’nin en bilinen eserleri arasında mozaik çalışmaları yer almakta olup, bu alanda uluslararası üne kavuşmuştur. 1958 yılında Brüksel Dünya Sergisi için yaptığı 272 metrekarelik mozaik pano, bu çalışmaların en önemli örneklerindendir.

Sanatçı, resmin yanı sıra şiir, deneme ve eleştiri alanlarında da önemli eserler vermiştir. Halk şiirine olan ilgisi, onun sanatında kendine özgü bir dil yaratmasına yardımcı olmuştur. Uzun yıllar boyunca İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde dersler veren Bedri Rahmi, pek çok önemli sanatçının yetişmesine katkıda bulunmuştur. Onun eserlerinde halk sanatı motifleri, modern sanatın renk ve biçim anlayışıyla birleşmiş, bu sentez, Türk resminin özgün bir kimlik kazanmasına olanak tanımıştır.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, Türk resim sanatına getirdiği yenilikler ve Anadolu kültürünü modern sanatla buluşturma çabalarıyla anılmakta ve sanatıyla nesiller boyu hatırlanmaktadır. 1975 yılında hayata veda eden sanatçının eserleri, Türk sanat tarihinin en değerli mirasları arasında yer almaktadır.

İlgili Sergiler

kol2402-08

BEDRİ RAHMİ EYÜPOĞLU

İsimsiz 26x38 cm - Karışık Teknik 1954

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...