Gürkan Coşkun, bilinen adıyla Komet, 1941 yılında Çorum'da doğdu ve 22 Eylül 2022'de İstanbul'da hayata veda etti. 1960-1967 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde (şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer'in atölyelerinde eğitim aldı. 1971'de devlet bursu ile Paris’e giderek Vincennes Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü'nde eğitimine devam etti ve o zamandan itibaren yaşamını Paris ve İstanbul arasında sürdürdü. Komet, fantastik ve gerçeküstü temalarıyla tanınan, dışavurumcu bir ressam olarak sanat dünyasında kendine özgü bir yer edindi.

Komet'in eserlerinde sıklıkla düşsellik ve gerçeklik iç içe geçmiştir. Çalışmalarında aşk, ölüm, umut ve yok oluş gibi evrensel temaları işlerken, eserleri çoğunlukla zamansız ve mekansız sahnelerle doludur. Bu sahnelerde kimlikler maskelerin arkasına saklanır ve fantastik kurgular öne çıkar. Resimlerinde kullandığı şok etkisi yaratan renk ve lekeler, figür ve olayların dramatik anlatımını güçlendirir. Komet’in tarzı, post-modernist etkiler taşısa da kendine özgü ve bağımsız bir anlatım biçimi geliştirmiştir​.

1974'te çalışmalarının Salon de Mai gibi prestijli sergilere kabul edilmesi, Komet’in uluslararası alanda tanınmasını sağladı. Fransa'da Rouen, Paris ve Bobigny gibi şehirlerde; Türkiye’de ise Maçka Sanat Galerisi gibi önde gelen galerilerde eserlerini sergiledi. 1980'lerin sonunda İstanbul'da düzenlenen Modern Türk Resmi sergilerine ve ilk iki İstanbul Bienali'ne katıldı. Eserleri, İstanbul Modern, Sakıp Sabancı Müzesi, Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi ve Paris Modern Sanatlar Müzesi gibi prestijli kurumların koleksiyonlarında yer almaktadır​.

Komet aynı zamanda şiir ve video sanatına da ilgi duymuş; 2000 yılında düzenlenen "Idi Idim Idik" sergisinde 29 video-enstalasyon sunmuştur. 2009’da Karşı Sanat Galerisi’nde “Yok” adlı video ve fotoğraf sergisini açmıştır. Sanatçı, 80. doğum gününü Dirimart Galerisi'nde açılan geniş çaplı bir sergi ile kutlamıştır. Komet’in sanatı, izleyiciye özgürlük ve sınırsızlık duygusunu yansıtma arzusunu taşır; kendisi de sanatı, özgürlüğün bir ifadesi olarak tanımlamıştır​.

Gürkan Coşkun’un sanat hayatı boyunca gerçekleştirdiği sergilerdeki en dikkat çekici unsurlardan biri, Batı kültürünün ve erken dönem İtalyan ressamlarının etkilerinin, Türk resim sanatının geleneksel motifleriyle harmanlanması olmuştur. Özellikle 1970'ler ve 1980'lerdeki eserlerinde, Türk ve Batı figürlerinin bir arada yer aldığı gözlemlenir. Komet'in resimlerinde figürlerin dramatik bir şekilde işlenmesi, sanatçının edebiyata olan tutkusunun ve derin bir duygusal anlatım arayışının bir yansımasıdır​.

Sanatçı, ölümüne kadar sanata olan bağlılığını ve yaratıcılığını sürdürmüş; eserleriyle hem Türkiye’de hem de yurtdışında büyük bir hayran kitlesi edinmiştir. Yaşamı boyunca toplamda 60'tan fazla kişisel sergi açan Komet, sanatıyla birçok uluslararası sanatseverin beğenisini kazanmış ve modern Türk resim sanatının önemli temsilcilerinden biri olarak tarihe geçmiştir​.

kol2401-03

KOMET

"İsimsiz" 29x39 cm - Tuval üzeri yağlı boya 1988

klk2002-05

KOMET

"İsimsiz" 50x40 cm - Tuval üzeri yağlı boya

klk2002-04

KOMET

"İsimsiz" 61x74 cm - Tuval üzeri yağlı boya 2015

klk1903-39

KOMET

"İsimsiz" 50x60 cm - Tuval üzeri yağlı boya

klk1903-38

KOMET

"İsimsiz" 42x33 cm - Tuval üzeri yağlı boya

klk1403-47

KOMET

"İsimsiz" 55x65 cm - Tuval üzeri yağlı boya

klk1403-46

KOMET

"İsimsiz" 45x55 cm - Tuval üzeri yağlı boya

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...