Kim Yong Moon, 1956 yılında Kore’nin Osan şehrinde doğmuş bir seramik sanatçısıdır. Hong ik Üniversitesi Seramik Bölümü mezunu olan Kim, 1985 yılında yüksek lisansını tamamlamıştır. 1998-2024 yılları arasında 80’den fazla kişisel sergi açmış ve Kore, Çin ile Türkiye'de Macsabal sempozyumları düzenlemektedir.
Kim’in seramik çalışmaları, geleneksel Kore çanakları olan macsaballarla tanınır. Kendi tasarladığı “macsabal fırınlarında” pişirdiği bu çanaklar, renkli sır kombinasyonları ve desenleriyle dikkat çeker. 2010'dan bu yana Hacettepe Üniversitesi'nde konuk profesör olarak görev yapmaktadır ve Uluslararası Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumları’nı organize etmektedir.
Sanatçının eserleri, seramik karolardan geleneksel Kore kağıtlarına ve akrilik resimlere kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. 2020'deki performansı, NG Kütahya Seramik’in Next Level Show Room’unda iklim değişikliği temalı büyük seramik panolarla sergilenmiştir. Kim, ayrıca Türkiye ve Kore’de birçok kişisel ve karma sergiye katılmaktadır.
1956 Yılında Kore’nin Osan şehrinde doğmuştur. 1982’de Kore’deki Hong ik Universitesi Seramik Bölümü’nden mezun olmuş ve 1985 yılında aynı üniversiteden yüksek lisans diploması almıştır. 1998- 2024 yılları arasında 80’den fazla kişisel sergi açmıstır. Kore, Çin ve Türkiye’de, yaratıcısı olduğu Macsabal sempozyumlarını halen organize etmektedir. Macsabal İpek Yolu adlı beş farklı kitabı basılmıştır. Arjantin’de 4.Seramik Karo Yarışmasında, 2009 da Eskişehir’de Seres09’da, Anadolu Üniversitesi, GSF Seramik Bölümü Muammer Çakı Seramik Yarışmasında ve pek çok yarışmada jüri üyeliği yapmıştır. 2018 ve 2019 yıllarında ise Ankara’daki Kore Kültür Merkezi ve Hacettepe Üniversitesi GSF Seramik Bölümü tarafından organize edilen ve kendisinin yaratıcısı olduğu Uluslararası Geleneksel ve Fantastik Macsabal Yarışmasının başkanıdır. Halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde konuk profesör olarak 14 yıldır çalışmaktadır.
Kore kültüründe yaşamın bir parçası olan macsabalı (çanak), düzenlediği sempozyumlar ile dünyaya tanıtmaktadır. Macsabal, kelime anlamı olarak günlük yaşamda yeme-içme amacıyla kullanılan el yapımı seramik çanak anlamına gelmektedir. Birbirinden farklı sır kombinasyonları ile sırladığı çanaklarını (macsaballarını), parmaklarıyla çizdiği desenlerle sonlandırıp, kendi inşa ettiği ve 1300 C’ye çıkabilen fırınlarında pişirmektedir. Bu özgün fırınlarına da “macsabal fırını” adını vermektedir. Bu fırınların biri, 2010 yılından bu yana çalıştığı Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Fırın Parkındadır. 2024 yılında 14. kez düzenlenecek olan Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumu ve 2024 yılında Kore’de düzenlenecek olan sempozyumlarla Kore-Türkiye ve dünya kültürü, çağdaş seramik sanatıyla bir kez daha buluşacaktır.
Çok yönlü bir sanatçı olan Kim Yong Moon seramik karolar üzerine uyguladığı sır çeşitlemeleri ve parmaklarıyla çizdiği desenler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu resimleri, çok renkli doğa soyutlamalarından oluşmaktadır. Renkli seramik resimlerinin yanında, geleneksel kore kağıtları üzerine siyah mürekkeple uyguladığı, fırça darbeleriyle oluşturulmuş soyut dağ, ağaç, ağaç dalı ve gövdelerinden oluşan biçimler yer almaktadır. Ayrıca seramik yüzeyler ve kanvas üzerine akrilik aksiyon resimleri bulunmaktadır. Tornada çektiği çanaklar ve elle şekillendirdiği totemlerin yanında 2020 yılında hem Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, hem de Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde ve daha sonra Galeri Soyut ve Faar Gallery Mayfair Sanat Galerisi’nde açtığı farklı temalardaki renkli akrilik resimlerle Ankaralı ve İstanbullu sanat severlerle buluşmuştur. NG Kütahya Seramik tarafından düzenlenen lansman’da iklim değişikliği temalı performansını NG Kütahya Seramiğin Next Level Show Room’unda gerçekleştirmiştir. Bu performansta buluttan, yağmurdan ve çölden isimli 120x240cm lik büyük seramik yüzeyler üzerine resimler yapmıştır. Geçtiğimiz yıl ise Kore’de ve Türkiye’de pek çok kişisel ve karma sergiye katılmış ve düzenlemiştir.