Kadir Şişginoğlu, 1962 yılında Çorum'un Sungurlu ilçesi Sarıkaya Köyü'nde doğdu. 1972 yılında Sunguroğlu İlkokulu'nu, 1976 yılında Ankara Aktepe Ortaokulu'nu ve 1979 yılında Aktepe Lisesi'ni tamamladı. 1983 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra 2000 yılında KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamladı. Şişginoğlu, eğitimini tamamladıktan sonra 12 yıl resim-iş öğretmenliği yaptı ve 1995 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak atandı. Halen bu görevine devam etmektedir ve bugüne kadar 29 kişisel sergi açmış, 400'e yakın grup, yarışmalı ve karma sergiye katılmıştır.
Sanatla tanışması küçük yaşlarda tahtadan oyuncaklar yaparak başladı. Köyde dedelerinin evlerinde bulunan dokuma tezgahlarında halı ve kilim dokumaya olan ilgisi, ilk sanatsal keşiflerinden biri oldu. Ancak bu sanat tutkusunu tam anlamıyla açığa çıkaran olay, ortaokulda yaşadığı olumsuz bir deneyimdi; resim öğretmeninin kendisinin yaptığı bir resmi inkar etmesi ve hakaret ederek yırtması, Şişginoğlu’nda sanata daha da sıkı sarılma arzusunu tetikledi. Lisede okulun en iyi resim yapan öğrencilerinden biri olmasına rağmen, fen bölümü öğrencisi olarak sosyal alanlarda da başarı göstermekteydi. Şans eseri Gazi Üniversitesi Resim Bölümü’nün yetenek sınavlarına girdi ve kazandı; bu olay, sanat kariyerinin başlangıcını oluşturdu.
Sanatında insan ve kültür odaklı bir yaklaşımı benimseyen Şişginoğlu, resimlerinde grafik sanatının geometrik soyut ve lirik anlatımını birleştirir. Eserlerinde kent dokusu, kültürel imgeler, tarihi yapılar ve güvercinler gibi temaları işler. Sanatçı, bu nesnel gerçeklikleri çağdaş minyatür diliyle, yağlıboya ve akrilik gibi malzemeler kullanarak, iki boyutlu düzlemler üzerinde derinlik algısı oluşturacak şekilde yansıtır. Sanat Tarihi’ne olan ilgisi ise liseden beri devam eden bir tutkudur ve bu ilgi, Gazi Üniversitesi'nde aldığı eğitimle daha da derinleşmiştir.
Kadir Şişginoğlu, sanatı sadece bir duygu dili olarak değil, aynı zamanda bir kültür dili olarak görür. Onun için sanat, insanın düşünce dünyasını ve içselliğini yansıtan bir araçtır. Bu bağlamda, resimlerinde insan odaklı gözlem, kültür odaklı inceleme ve on bin yıllık kültürel mirasın izlerini bir araya getirir. Sanatçı, "Resim benim için sadece bir duygu dili değil, aynı zamanda bir kültür dilidir. Bu duygu ve kültür dili ile konuşarak insani ağırlıklarımdan kurtulmaya, fazlalıklarımdan arınmaya çalışıyorum" ifadesiyle sanatsal yaklaşımını özetler.
Sanat kariyerinde altı ulusal ödül kazanan Şişginoğlu, 1989 yılında Kültür Bakanlığı Zonguldak Resim Yarışması Jüri Özel Ödülü ve İşçi Gündemi Gazetesi Resim Yarışması'nda 2.lik ödülü gibi başarılar elde etti. Kamu kuruluşları ve özel kurumların koleksiyonlarında eserleri bulunan sanatçı, aynı zamanda uluslararası çalıştaylara ve ulusal sanat projelerine katıldı. Şişginoğlu’nun eserleri Türkiye’de ve yurtdışında çeşitli galerilerde sergilenmektedir; en son "40 Yıldan İzler" adlı sergisiyle 40 yıllık kariyerini sanatseverlerle buluşturmuştur. Sanatta 30. yılı nedeniyle hakkında Kıyı Yayınları tarafından “Dost Elinden Dost Dilinden Kadir Şişginoğlu” adlı bir kitap yayımlanmıştır.
1962 yılında Sungurlu’da doğdu. 1983 yılında Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 12 yıl resim-iş öğretmenliğinden sonra 1995 yılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Resim Bölümüne Öğretim Görevlisi olarak atandı.2000 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Halen üniversitedeki görevine devam etmektedir. 29 kişisel sergi açtı, 400 kadar grup, yarışmalı ve karma sergilere katıldı. Ulusal düzeyde katıldığı yarışmalardan altı ödül kazandı. 2012 yılında GÖRSED (Görsel Sanat Eğitimcileri Derneği) tarafından “yılın sanat eğitimcisi” ödülü verildi. Yurt dışı , yurt içinde bazı resmi – özel koleksiyonlarda eserleri yer aldı. On altısı uluslararası , otuz sanat çalıştayına davet edildi. Ulusal sanat projelerinde yer aldı. Yirmi iki ülkede beş yüzün üzerinde müze ve müze eğitim programlarını inceledi. Türkiye’de on bir ayrı kentte vy KKTC Gazimağusa’da yirmi yedi konferansa çağrıldı. Yayınlanmış şiir,öykü,deneme , sanat yazıları ile “Müze Kültürü ve Eğitimi” isimli bir kitabı bulunmaktadır.2015 sanatta 30. yılı nedeniyle hakkında Kıyı yayınlarınca “Dost Elinden Dost Dilinden Kadir ŞİŞGİNOĞLU” isimli bir kitap yayınlanmıştır. BRHD, GÖRSED ,ANKÜSAD Dernekleri üyesidir.
Ödüller:
1989 Kültür Bakanlığı Zonguldak Resim Yarışması Jüri özel ödülü
1989 İşci Gündemi Gazetesi Resim Yarışması 2.ödülü
1995 Dünya Gençler Hentbol Şampiyonası Logo Yarışması 3.lük ödülü
1996 Tolga Eti Sanat Evi resim yarışması Jüri 3.lük ödülü
2006 Giresun Üniversitesi Logo Yarışması 2.lik Ödülü