Orçun İlter, 1981 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. Sanat yeteneği küçük yaşlarda kendini gösteren İlter, 8 yaşında pastel ve guaj boya ile yaptığı çalışmalarıyla ilk kişisel sergisini açtı. Bu dönemde katıldığı birçok yarışmada ödüller kazandı; bunlar arasında Thailand Büyükelçiliği’nin düzenlediği yarışmada Türkiye ikinciliği de bulunmaktadır. 1996 yılında Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümüne giren sanatçı, 1999 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde eğitimine devam etti.
Eğitimi sırasında Anadolu Üniversitesi ve Bursa Valiliği işbirliği ile Başbakanlık programı kapsamında kurulan seramik atölyesinde çalıştı. Burada Mürşit Cemal Özcan ile birlikte seramik eserler üretti. 2003 yılında Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin (GEİDAİ) daveti üzerine Japonya’ya giden İlter, Prof. Fumio Shimada’nın gözetiminde eğitim aldı. Bu süreçte Japon disiplini ve teknikleriyle tanışarak, ilkel fırınların yapımından özel tasarım ve üretim süreçlerine kadar birçok alanda kendini geliştirdi. Japonya’da kazandığı deneyimler, sanatçının eserlerine derin bir teknik bilgi ve estetik anlayış kattı.
İlter, sanat kariyeri boyunca yurt içi ve yurt dışında birçok sempozyuma katılmış ve eserleri müzelerde sergilenmiştir. 2001 yılında Güney Kore ve Çin’de, 2003 yılında Japonya’da, 2004 yılında Eskişehir’de ve 2005 yılında Meksika’da düzenlenen uluslararası seramik sempozyumları ve sanat eğitimi değişim sempozyumlarına katılmıştır. Bu etkinlikler aracılığıyla seramik atölyeleri, fabrikalar, müzeler ve tarihi kültürler üzerine araştırmalarda bulunmuştur. 2006-2007 yıllarında Kula Seramik Atölyesi'nde Mustafa Kula ile birlikte çalışmalar yapan İlter, ilk kişisel seramik sergisine burada hazırlık yapmıştır.
2008-2009 yılları arasında Avustralya'nın Sydney şehrine giden İlter, burada İngilizce eğitimi almış ve farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yürütmüştür. Sydney’de "Make Up" stüdyosunda maske eğitimi vermiş ve film stüdyolarında çeşitli projelerde yer almıştır. 2010 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde "International Contemporary Masters" kitabında eserleri yayınlanan İlter, aynı yıl Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından seramik atölyesi kurmak üzere davet edilmiştir.
2016 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalında "Seramik Sanatında Görsel Anlatım Ögesi Olarak Çizgi ve Sgrafitto" adlı tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamlayan Orçun İlter, profesyonel seramik çalışmalarını evindeki özel atölyesinde sürdürmekte ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi seramik atölyesinde yönetici ve tasarımcı olarak görev yapmaktadır. Masal Şatosu ve Bilim Deney Merkezi gibi projelerde dekor amaçlı çalışmalar yapmış olan sanatçı, genç yeteneklerin desteklenmesi amacıyla İstanbul’da bulunan Vesaire Tasarım ve Sanat Galerisi’nde danışmanlık yapmaktadır. İlter’in eserleri, İtalya, İsveç, Türkmenistan, Norveç, Meksika, Almanya, Avustralya, ABD ve Japonya’daki müzeler ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.
1981 yılında Bursa’ da doğan sanatçı ilk ve orta öğretimini bu şehirde tamamladı. 8 yaşında pastel ve guaj boya ile yaptığı çalışmaları ile ilk kişisel sergisini açtı. Bu dönemde Thailand Büyükelçiliğinin açmış olduğu yarışmada Türkiye ikincisi olmakla birlikte eğitimi süresince bir çok yarışmada dereceler aldı. 1996 yılında şimdiki adıyla Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümünü kazandı. 1999 yılına Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümünde eğitimine başladı.
2002 yılından başlayarak iki yıl boyunca Anadolu Üniversitesi ve Bursa Valiliği işbirliği ile Başbakanlık programı kapsamında Bursa İnegöl ilçesi Eskikaracakaya köyünde kurulan seramik atölyesinde Mürşit Cemal Özcan ile birlikte seramik çalışmalarında bulundu.
Eğitiminin bir bölümünü 2003 yılında hocalarının tavsiyesi ve Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesinin (GEİDAİ) seramik bölümü daveti üzerine Prof. Fumio Shimada gözetiminde burada sürdürdü. Almış olduğu Japon disiplini ile birlikte çeşitli özel teknikler öğrendi, ilkel fırınların yapımından, özel tasarım ve üretime dair bir çok konu hakkında yaptığı eserlerin temellerini burada attı.
Bunun dışında yurt dışı ile yurt içinde bir çok sempozyuma davet edildi ve organizasyonlarda görev almasının yanı sıra müzelerde eserleri sergilendi. 2001 yılında Güney Kore ve Çin, 2003 yılında Japonya, 2004 yılında Türkiye (Eskişehir) ve 2005 yılında Meksika’ da yapılan Uluslararası Seramik Sempozyumu ve Sanat Eğitimi Değişim Sempozyumlarına katıldı. Seramik atölyeleri, seramik fabrikaları, seramik bölümleri, müzeler ve tarihi kültürlerle ilgili araştırmalarda bulundu. 2006 – 2007 yılları arasında Kula seramik atölyesinde Mustafa Kula ile birlikte çalışmalar yaptı ve ilk seramik kişisel sergisinin hazırlıklarını burada tamamladı.
2008 – 2009 yılları arasında Avustralya Sydney şehrinde İngilizce eğitimi almaya gitmesinin yanı sıra, farklı disiplinlerle ortak çalışmalar sürdürdü. Vücut boyama çalışmaları çeşitli gurup çalışmalarında fotoğraflandı. Bunun dışında film stüdyolarında bağlı olarak çalışan “Make Up” stüdyoda maske eğitimi verdi ve çeşitli çalışmalarda bulundu.
2010 yılında Amerika Birleşik Devletlerin’ de “İnternational Contemporary Masters” Uluslararası Çağdaş Sanatçılar kitabında eserleri yer aldı. Aynı sene Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından seramik atölyesi kurmak üzere Eskişehir’ e davet edildi.
2016 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat dalında “Seramik Sanatında Görsel Anlatım Ögesi Olarak Çizgi ve Sgrafitto” tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı.
Profesyonel seramik çalışmalarını evindeki özel atölyesinde sürdürmekte ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediye seramik atölyesinde yönetici ve tasarımcı olarak çalışmaktadır. Seramik çalışmaları dışında belediye bünyesinde hayata geçirilen Masal Şatosu ve Bilim Deney Merkezinde yapım aşamasında dekor amaçlı çalışmalarda bulunmuştur.
2015, 2016 ve 2018 yıllarında yapılan “Fırçanın Sırdaki İzi Sempozyumunda organizasyon kurulunda görev almıştır. İstanbul’ da bulunan Vesaire Tasarım ve Sanat galerisinde yeni ve genç yeteneklerin desteklenmesi amacıyla yapılan organizasyonlarda danışmanlık yapmaktadır.
İtalya, İsveç, Türkmenistan, Norveç, Meksika, Almanya, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’ da ki müzeler ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.