Gülay Yüksel’in, “Odaksız Düşler” adlı kişisel resim sergisi 15-28 Mayıs 2015 tarihleri arasında Galeri Soyut / A Salonu’nda izleyicilerle buluşuyor.

İLGİLİ SANATÇILAR

GÜLAY YÜKSEL - 1951

Gülay Yüksel, 1951 yılında doğmuş olup, sanat eğitimine Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nde başlamış ve 1973 yılında buradan mezun olmuştur. Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yüksel, kariyerinin bir döneminde Almanya'nın Neuwid şehrinde, görme engellilere resim ve modelaj eğitimi veren bir okulda staj yapmıştır. Bu deneyimi, sanat eğitimine olan bakış açısını genişletmiştir. Ayrıca uzun yıllar ODTÜ Güzel Sanatlar Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır ve BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği) yönetim kurulu üyesidir.

Sanatçı, Türkiye ve yurtdışında 44 kişisel sergi açmıştır, bunların 5'i Almanya'da gerçekleşmiştir. Resimleri, Ankara Resim ve Heykel Müzesi ile İzmir Resim ve Heykel Müzesi'nde sergilenmektedir. Eserleri genellikle figüratif çalışmalardan oluşan Yüksel, atölyesinde çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Son dönemde ise eserlerinde, özellikle figür ve soyutlamanın bir araya geldiği kompozisyonlara odaklanmaktadır.

Gülay Yüksel’in sanatı, derin anlamlar ve sembollerle doludur. Resimlerinde figürlerin, yaşamın metaforları olarak kullanılması dikkat çekerken, renk ve doku ile ilgili deneysel çalışmaları, sanatında sürekli bir yenilik arayışı içinde olduğunu göstermektedir. Sanatçının eserleri, izleyiciye farklı bir perspektif sunma amacı güder.

Yüksel’in Galeri Soyut’taki sergileri, onun özgün sanat anlayışını daha geniş kitlelere tanıtarak, Türkiye’de çağdaş sanat dünyasında önemli bir yer edinmesine katkıda bulunmuştur. Bugün hala aktif olarak çalışan sanatçı, sanat camiasında özgün ve etkileyici eserleriyle adından söz ettirmeye devam etmektedir​

Yaptıklarıyla yetinmeyen, her zaman yapıtına kuşkuyla bakan, belli bir izlek (kadın) çerçevesinde de olsa, kendini yinelemekten uzak duruşu olan bir sanatçı. Sanatsal yetkinlik; uygulamanın sürekliliğindeki arayışlarla, ama ondan da önce sanatçının dünyaya bakışındaki tutarlılıkla gerçekleşitirilebiliyor. Gülay Yüksel resminde her zaman algıladığım sürekli bir hüzün var. O hüznün içinden geçirilen izleyici insan olma bilincinin içine doğru çekiliyor.
-Burhan Günel – 2003

Gülay Yüksel’in gerisinde uzun yıllara dayalı, disiplinli bir çalışma birikiminin bulunduğu işlerini, bu perspektifle değerlendirmek yanlış sayılmamalıdır kanımca. Bir kadın duyarlılığı ve anlayışı ile yaklaştığı kadın figürlerini, devinen, kıvrılan veya durağan pozlar içinde gösteren Yüksel’in bu  yaklaşım içinde bilinçli ve kararı bir yol izlediğini görüyoruz….
– Celal Binzet –  2005

Kadınların dünyasından yaşama açılan pencereler, Gülay Yüksel’in tuvallerinden mekana taşarken, hüzünler ,endişeler ve coşkulara tanık olmak ilgi çekici.
– Kıymet Giray – 2008

Resimlerimi, çalışırken yaşadıklarım için seviyorum. Başlangıcı ile bitişi arasındaki süreçte, her resim için yeni, yepyeni duygusal ve plastik anlamda bir serüveni yaşıyorum. kadın konusu ise, kendimle birlikte bir çok kadının iç dünyası ile yüzleşmesini ve bu duygu yoğunluğu sırasında da resimsel bir anlatıma bürünerek, izleyene ulaşmasını amaçlıyorum.
– Gülay Yüksel – 2015

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...