Galeri Soyut / Çankaya, 27 Eylül – 12 Ekim 2024 tarihleri arasında Güliz Korkmaz’ın “Temas” isimli seramik sergisine C Salonunda ev sahipliği yapıyor. Korkmaz’ın çamur üzerinde soyut biçimleri araştırdığı bu sergi, sanatçının geçmiş dönemlerine referanslar sunarken, izleyicilere eserler üzerinde özgürce düşünme fırsatı tanıyor.

Adana doğumlu Güliz Korkmaz, seramik çalışmalarına 2005 yılında ODTÜ’de başlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamlayan Korkmaz, 2015 yılından bu yana kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Ulusal ve uluslararası pek çok karma sergiye katılmış, eserleri çeşitli sanat galerilerinde sergilenmiştir. “Temas” sergisi, sanatçının önceki sergileri olan “Kıyı,” “Bağ,” ve “Nefes” gibi soyut biçimler üzerindeki derin araştırmalarını sürdürüyor.

Korkmaz, seramik eserlerinde soyut biçimlerin dinamik ilişkilerini ve malzemenin doğal dönüşümlerini keşfetmeye odaklanıyor. Çamurla çalışırken onun kuruması ve çatlamasının izlerini eserin doğal bir parçası olarak görür. İlk dönem eserlerinde bütünsel ve kütlesel formlar üretirken, zamanla bu formları parçalara ayırmış, bu parçaların birbirleriyle ilişkisini araştırmaya yönelmiştir. Korkmaz’ın çalışmalarında iç içe geçmiş bantlar ve plakalar, boşlukla olan ilişkiler, hareket ve durağanlık gibi temalar ön plana çıkar.

Sanatçının soyut anlatım dili, izleyicilerin eserlerle kendi kişisel bağlarını kurmasına olanak tanıyor. “Temas” sergisi, izleyicilere seramik üzerinden soyut kavramlarla dolu bir sanatsal yolculuğa çıkma fırsatı sunuyor. Güliz Korkmaz, sergideki her eseriyle malzemeyle olan diyalogunu ve soyut formlarla kurduğu dinamik ilişkileri derinleştiriyor.

İLGİLİ SANATÇILAR

GÜLİZ KORKMAZ - 1976

Adana’da doğdu. 1994 yılında Tarsus Amerikan Koleji’nden mezun oldu. 1998 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden lisans derecesini aldı. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden yüksek lisans, 2007 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden doktora derecesini aldı. 2000 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları ve ODTÜ MFD’yi yayına hazırlamak üzere grafik tasarımcı olarak ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde çalışmaya başladı.

2005 yılında ODTÜ’de Ödül Işıtman seramik atölyesinde seramik çalışmalarına başladı. Çeşitli karma sergilerin yanında kişisel sergileri “İZ” ODTÜ Kütüphane Sergi Salonu, Ankara’da 2014’te; “ES” Fırça Sanat Galerisi, Ankara’da 2015’te; “NEFES” Derinlikler Sanat Galerisi, İstanbul’da 2015’te; “BAĞ” Korart Sanat Galerisi, Adana’da 2019’da ve “KIYI” Keskinok Sanat Vakfı, Ankara’da 2019’da gerçekleşti. 2015 yılından bu yana çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürmektedir.

Sürekli kendilerine zihninden çıkış yolları arayan soyut biçimlerin araştırmalarını çamur üzerinde yapmak ve bu biçimlerin dönüşümlerini kovalamak sanatçının adeta yegâne amacıdır. Peşinden gittiği soyut biçimlere geriye çekilip bakınca renkler, dokuların yoğunlukları ve biçimleri, parçaların dinamikliği, durağanlığı, sıkışmışlığı ya da serbestliğinin kendi iç yaşantısıyla bağlantılarını kurabildiğini dile getirir. Ancak ona göre çalışmalarının izleyenle ilişkisi olabildiğince serbest kalmalıdır. Tam da bu nedenle, eserlerini isimlendirirken kendisinde karşılığı olan ama izleyenin yorumuna bağlı farklı çağrışımlar da yaratabilecek soyut kavramlar arar.

Başlarda ürettiği bütünsel ve kütlesel işler, zamanla parçalara ayrılır, yerlerini kimi zaman ikili, kimi zaman da çok parçalı formlara bırakırlar. İlk çalışmalarında bu parçaların birbirleriyle ilişkilerini vurgulamaya odaklanır. Ancak daha sonraki dönemlerde iç içe geçmiş bantlar ve plakalarla bütün içinde çok sayıda parçanın karmaşık ilişkilerini araştırmaya yönelir. Bu plakaların birbirleriyle ilişkileri, boşluğu ve birbirlerini ya da bazen bir bünyeyi sarma şekilleri, çalışmalarında açık, kapalı, durağan ya da dinamik biçimleri, yönlenmeleri ve hareketi araştırmasında önemli bir araç haline gelir.

Malzemesini “dinleyen” sanatçı, çamura biçim verirken onun kendi doğasından gelen kuruması ve çatlamasının izlerini çalışmaların ayrılmaz bir parçası haline getiriyor.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...