Galeri Soyut, 9 Nisan – 19 Mayıs 2021 tarihleri arasında Orçun İlter’in “Derinlik” isimli kişisel seramik sergisine ev sahipliği yapıyor.

Derinlik …

Hayatın içerisindeki bilinmeyenlerin yaratım sürecindeki karşılığı … 2007 yılında sırlar adı altında ortaya çıkan eserler insan ve doğa bütünlüğünün maskeye uyarlaması ile hayat buldu… Zaman ilerledikçe noktadan çizgilere geçen ve bunun insan üzerindeki etkisini kim zaman dokulara dönüştürerek kimi zaman renkler ile dengeleyerek, derinliklerideki yaşantıyı çeşitli soyutlamalarla ve farklı formlar ile bir arada tasarlayarak “derinliklerdeki gizem” serisi oluştu ve sona geldi. Çünkü bu son aslında yeni bir başlangıçtı, derinliklerdeki varlıklar, doğadaki formlar daima geçmişten günümüze uygarlıklarda sembol olarak kullanmıştı, İşte bu detay farklı yola itti eserleri; figür, tanrı, tanrıça, semboller , hikayeler, mitoloji ve gizemler bunların hepsi bir araya geldi. Bu yeni arayışlar içerisinde gizemin açığa çıktığı, insanın en derin noktasını harekete geçiren duyguların şekle dönüştüğü yeni bir seriye doğru evrilmesine sebep oldu.
Derinlik sergisi 6 yıllık çalışmanın ilk ve son örneklerinin bir arada olmasının yanı sıra yeni döneme bir geçiş ….

İLGİLİ SANATÇILAR

ORÇUN İLTER - 1981

Orçun İlter, 1981 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. Sanat yeteneği küçük yaşlarda kendini gösteren İlter, 8 yaşında pastel ve guaj boya ile yaptığı çalışmalarıyla ilk kişisel sergisini açtı. Bu dönemde katıldığı birçok yarışmada ödüller kazandı; bunlar arasında Thailand Büyükelçiliği’nin düzenlediği yarışmada Türkiye ikinciliği de bulunmaktadır. 1996 yılında Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümüne giren sanatçı, 1999 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde eğitimine devam etti.

Eğitimi sırasında Anadolu Üniversitesi ve Bursa Valiliği işbirliği ile Başbakanlık programı kapsamında kurulan seramik atölyesinde çalıştı. Burada Mürşit Cemal Özcan ile birlikte seramik eserler üretti. 2003 yılında Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin (GEİDAİ) daveti üzerine Japonya’ya giden İlter, Prof. Fumio Shimada’nın gözetiminde eğitim aldı. Bu süreçte Japon disiplini ve teknikleriyle tanışarak, ilkel fırınların yapımından özel tasarım ve üretim süreçlerine kadar birçok alanda kendini geliştirdi. Japonya’da kazandığı deneyimler, sanatçının eserlerine derin bir teknik bilgi ve estetik anlayış kattı.

İlter, sanat kariyeri boyunca yurt içi ve yurt dışında birçok sempozyuma katılmış ve eserleri müzelerde sergilenmiştir. 2001 yılında Güney Kore ve Çin’de, 2003 yılında Japonya’da, 2004 yılında Eskişehir’de ve 2005 yılında Meksika’da düzenlenen uluslararası seramik sempozyumları ve sanat eğitimi değişim sempozyumlarına katılmıştır. Bu etkinlikler aracılığıyla seramik atölyeleri, fabrikalar, müzeler ve tarihi kültürler üzerine araştırmalarda bulunmuştur. 2006-2007 yıllarında Kula Seramik Atölyesi'nde Mustafa Kula ile birlikte çalışmalar yapan İlter, ilk kişisel seramik sergisine burada hazırlık yapmıştır.

2008-2009 yılları arasında Avustralya'nın Sydney şehrine giden İlter, burada İngilizce eğitimi almış ve farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yürütmüştür. Sydney’de "Make Up" stüdyosunda maske eğitimi vermiş ve film stüdyolarında çeşitli projelerde yer almıştır. 2010 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde "International Contemporary Masters" kitabında eserleri yayınlanan İlter, aynı yıl Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından seramik atölyesi kurmak üzere davet edilmiştir.

2016 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalında "Seramik Sanatında Görsel Anlatım Ögesi Olarak Çizgi ve Sgrafitto" adlı tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamlayan Orçun İlter, profesyonel seramik çalışmalarını evindeki özel atölyesinde sürdürmekte ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi seramik atölyesinde yönetici ve tasarımcı olarak görev yapmaktadır. Masal Şatosu ve Bilim Deney Merkezi gibi projelerde dekor amaçlı çalışmalar yapmış olan sanatçı, genç yeteneklerin desteklenmesi amacıyla İstanbul’da bulunan Vesaire Tasarım ve Sanat Galerisi’nde danışmanlık yapmaktadır. İlter’in eserleri, İtalya, İsveç, Türkmenistan, Norveç, Meksika, Almanya, Avustralya, ABD ve Japonya’daki müzeler ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

Haftanın Seçkisi

Yükleniyor...